Mark Rutte NATO

NATO va confirma miercuri numirea lui Mark Rutte în funcția de secretar general

NATO va confirma miercuri numirea oficială a premierul olandez Mark Rutte în funcția de secretar general, în timp ce războiul din Ucraina continuă la granițele sale și incertitudinea planează asupra atitudinii viitoare a Statelor Unite față de alianța transatlantică.

Ambasadorii din cele 32 de țări membre NATO sunt așteptați să îl aleagă pe Rutte pentru a-l succeda pe Jens Stoltenberg din Norvegia în cadrul unei reuniuni a Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism decizional al alianței, conform diplomaților.

Numirea lui Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, președintele României Klaus Iohannis, a anunțat săptămâna trecută că se retrage din cursă, neavând suficient sprijin.
►►► Mihail Kogalniceanu devine cea mai mare bază aeriană NATO din Europa

Mandatul lui Stoltenberg se încheie pe 1 octombrie. El a preluat funcția în 2014, la câteva luni după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina. După ce și-a declarat interesul pentru acest post anul trecut, Rutte a câștigat rapid sprijinul unor membri cheie ai alianței, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania.

Alte țări au fost mai reticente, în special cele din Europa de Est, care au argumentat că acest post ar trebui să fie ocupat pentru prima dată de cineva din regiunea lor. În cele din urmă, și acestea au susținut candidatura lui Rutte, un critic acerb al președintelui rus Vladimir Putin și un aliat ferm al Ucrainei.

NATO ia decizii prin consens, astfel că Rutte, care se retrage din politica olandeză după aproape 14 ani ca premier, putea fi confirmat doar după ce toți cei 32 de membri ai alianței și-au dat acordul, o procedură care s-a încheiat săptămâna trecută.
►►► NATO discută punerea unor arme nucleare în stare de prealertă

Rutte se va confrunta cu provocarea de a menține sprijinul aliaților pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, evitând în același timp implicarea directă a NATO într-un război cu Moscova. De asemenea, va trebui să gestioneze posibilitatea ca Donald Trump, sceptic față de NATO, să revină la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA.

Posibila revenire a lui Trump a neliniștit liderii NATO, deoarece fostul președinte republican a pus sub semnul întrebării disponibilitatea Statelor Unite de a sprijini alți membri ai alianței în cazul unui atac, relatează Reuters.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!