Skip to content

Navalnîi: „Îmi dau seama că există pericol, dar de ce să-mi fie frică?”

Alexei Navalnîi a murit

Alexei Navalnîi, cel mai important adversar intern al președintelui rus Vladimir Putin, a căzut inconștient și a murit vineri, 16 februarie, după o plimbare în colonia penitenciară în care ispășea o pedeapsă de trei decenii, au declarat autoritățile din Rusia.

Moartea lui Navalnîi, un fost avocat în vârstă de 47 de ani, fură opoziției din Rusia cel mai curajos lider al său, în timp ce Putin se pregătește pentru alegeri care îl vor menține la putere pe fostul spion KGB cel puțin până în 2030, scrie Reuters.

Acum nu au mai rămas lideri de opoziție de o asemenea importanță în Rusia. Pentru unii tineri ruși din mediul urban, Navalnîi a oferit speranța unui viitor alternativ lui Putin, care a servit ca lider suprem al Rusiei mai mult decât oricine de la Stalin încoace.

Navalnîi a devenit proeminent în urmă cu mai bine de un deceniu documentând și vorbind public despre ceea ce el a spus că este marea corupție și opulență în rândul „escrocilor și hoților” care conduc Rusia lui Putin.

Serviciul Federal al Penitenciarelor din districtul autonom Yamalo-Nenets a declarat într-un comunicat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare în colonia penitenciară IK-3 din Kharp, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova.

El și-a pierdut conștiența aproape imediat și a murit la scurt timp după aceea, în ciuda eforturilor depuse de echipa medicală a închisorii și de personalul ambulanței, se arată în comunicatul emis de ruși, în care se aduagă că încercările de resuscitare au eșuat.

Soția lui Navalnîi, Iulia, a declarat la Conferința de Securitate de la München că nu poate fi sigură că soțul ei este mort, deoarece „Putin și guvernul lui… mint neîncetat”. „Dar dacă acest lucru este adevărat, vreau ca Putin, întreg anturajul său, prietenii lui Putin, guvernul său să știe că vor fi responsabili pentru ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele, soțului meu”, a spus ea. „Acest regim și Vladimir Putin trebuie să-și asume responsabilitatea personală pentru toate lucrurile teribile pe care le-au făcut țării mele, țării noastre, Rusiei, în ultimii ani”.

Liderii occidentali au adus un omagiu curajului lui Navalnîi ca luptător pentru libertate. Unii, fără a cita dovezi, au acuzat Kremlinul de crimă și au spus că Putin ar trebui tras la răspundere. „Moartea lui într-o închisoare rusească și teama (președintelui rus – n.r.) de un singur bărbat nu fac decât să sublinieze slăbiciunea și putreziciunea din inima sistemului pe care Putin l-a construit”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, cu puțin timp înainte de a se întâlni cu soția lui Navalnîi la München.

Acuzații de omor

Mișcarea lui Navalnîi este interzisă și majoritatea aliaților săi trăiesc acum în exil în Europa. Echipa sa a spus că nu are nicio confirmare a morții lui, dar consideră declarația penitenciaruluii drept mărturisirea unei crime. „Nu avem niciun motiv să credem în propaganda de stat”, a spus Leonid Volkov, șeful de cabinet al Navalnîi. „Dacă acest lucru este adevărat, atunci nu este „Navalnîi a murit”, ci „Putin l-a ucis pe Navalnîi”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a spus că, chiar dacă Navalnîi ar fi murit, mișcarea și obiectivele sale vor continua. „Suntem convinși că vom fi învingători în cele din urmă”, a spus Yarmysh. „Rusia este țara noastră, ne aparține și trebuie să ne-o luăm înapoi.”

Între timp, avocatul lui Navalnîi a plecat spre dura colonie penitenciară unde Navalnîi ispășea pedepse care l-ar fi ținut în închisoare până după vârsta de 70 de ani.

Pentru susținători, Navalnîi era un viitor lider al Rusiei, care în cele din urmă avea să fie liber să preia președinția, deși mulți activiști din opoziție și-au exprimat temerile că se află în pericol grav în sistemul penitenciar rus.

Navalnîi a câștigat admirația din partea opoziției Rusiei pentru că s-a întors voluntar în Rusia în 2021 din Germania, unde a fost tratat pentru ceea ce testele de laborator occidentale au arătat că a fost o încercare de a-l otrăvi cu un agent neuro-toxic.

Navalnîi a declarat la acea vreme că a fost otrăvit în Siberia în august 2020. Kremlinul a negat că a încercat să-l omoare și a spus că nu există dovezi că a fost otrăvit.

Moartea lui Navalnîi, „o tragedie”

Nu au mai rămas lideri de opoziție de o asemenea importanță în Rusia. Grigory Yavlinsky, un veteran liberal, a numit moartea lui Navalnîi o tragedie care a arătat nevoia de reformă și a spus că se teme pentru sănătatea celorlalți activiști din opoziție aflați în închisoare.

La Moscova, la un memorial pentru victimele represiunii politice sovietice aflat în umbra fostului sediu al KGB, unii oameni au depus trandafiri și garoafe. Poliția a privit. Pe un bilet scria: „Alexei Navalnîi – ne vom aminti mereu de tine”.

Procurorii ruși au avertizat oamenii să nu participe la nicio întâlnire în masă la Moscova. Susținătorii au planificat întâlniri pentru a-l onora pe Navalnîi la Londra, Paris, Oslo, Roma, Bruxelles, Berlin, Geneva, Praga, Erevan, Tbilisi și Vilnius.

Viitorul Rusiei

Navalnîi și -a exprimat furia față de întreaga elită rusă pentru venalitatea ei într-un eseu usturator în 2023, exprimând ura față de cei care au irosit o oportunitate istorică de a se reforma după căderea Uniunii Sovietice din 1991. „Nu mă pot împiedica să-i urăsc cu înverșunare și sălbăticie pe cei care au vândut și au irosit șansa istorică pe care țara noastră a avut-o la începutul anilor nouăzeci”, a spus el. „Știu că Rusia va mai avea o șansă. Acesta este un proces istoric”.

Kremlinul a respins acuzațiile lui Navalnîi despre corupția vastă și despre averea personală a lui Putin. Oficialii ruși îl consideră pe Navalnîi drept un extremist care a fost o marionetă a CIA, despre care, spun ei, intenționează să semene haos și să transforme Rusia într-un stat client al Occidentului.

Într-un interviu la Moscova în 2011, Navalnîi a fost întrebat de Reuters dacă îi era frică să provoace sistemul lui Putin. „Îmi dau seama că există pericol, dar de ce să-mi fie frică?”.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!