Comitetul pentru Situații de Urgență – CNSU a actualizat vineri, 2 aprilie, lista țărilor /zonelor /teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în contextul pandemiei de COVID-19.

Pe listă continuă să fie Austria, Franța, Belgia, Ungaria, Cehia, Republica Moldova sau Olanda, în timp ce Germania și Marea Britanie sunt în continuare excluse. Italia a fost reintrodusă în zona galbenă!

Noua listă intră în vigoare sâmbătă, 3 aprilie 2021.

Alte țări important de menționat sunt: Serbia, Polonia, Bulgaria, Suedia, Slovenia, Cipru, Palestina și Turcia.

Spania, Germania și Italia, țările cu cei mai mulți români infectați cu SARS-CoV-2

Potrivit art. 2 din Hotărârea CNSU nr. 50/26.10.2020 instituirea restricțiilor  referitoare la persoanele care sosesc din anumite zone sau țări cu risc epidemiologic ridicat se aplică după 24 h de la data aprobării hotărârii prin care sunt stabilite, iar ridicarea acestora se realizează cu data emiterii hotărârii.

Testul PCR negativ rămâne obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar pentru cei care vin din statele incluse pe lista galbenă, iar carantina se reduce la zece zile.

Conform CNSU, la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat sunt obligate să prezinte un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării în avion sau autocar (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Belgia trebuie să ridice restricțiile anti-Covid în 30 de zile. În caz contrar, amenda este de 5.000 € pe zi

Pentru această categorie de persoane se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locul declarat pentru o perioadă de zece zile.

„Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute și care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”.

Această decizie este valabilă pentru cei care, de exemplu, intră în țară cu mașinile personale.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome Covid, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

FRANȚA: Autoritățile sanitare cer ca veterinarilor și dentiștilor să li se permită vaccinarea populației

Testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub trei ani sau persoanele care au avut COVID.

Lista actualizată a țărilor/zonelor galbene o puteți consulta mai jos sau o puteți descărca de AICI!!!

2 Lista State cu risc epidemiologic ridicat_02.04.2021

Vă prezentăm mai jos textul integral al hotărârii nr. 21 din 02.04.2021 a CNSU:

Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se aprobă lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, prevăzută în anexă nr. 1 la prezenta hotărâre.

Art.2 – Anexa la Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, modificată prin Hotărârea nr. 18 din 19.03.2021, se modifică și se înlocuiește cu lista prevăzută în anexa nr. 1.

Art.3 – Se aprobă majorarea stocurilor de urgență medicală cu produse, materiale și echipamente sanitare necesare desfășurării în siguranță a procesului de vaccinare a populației împotriva virusului SARS-CoV-2, conform prevederilor anexei nr. 2.

Art.4 – Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor prevăzute la art. 3, să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Art.5 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Art.6 – Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
FLORIN-VASILE CÎȚU

Germania a înăsprit restricțiile și cere teste PCR cu rezultat negativ tuturor călătorilor, indiferent din ce zonă sosesc

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!