În anul 2024, numărul persoanelor care și-au pierdut viața în accidente rutiere pe teritoriul Uniunii Europene a scăzut cu 3% față de anul precedent. Potrivit datelor preliminare publicate de Comisia Europeană, aproximativ 19.800 de persoane au murit în urma accidentelor rutiere, ceea ce marchează un progres, dar încă insuficient pentru atingerea obiectivelor de siguranță stabilite la nivel european.
Țările cu cele mai sigure și cele mai periculoase drumuri
Țările cu cele mai sigure drumuri rămân Suedia și Danemarca, unde numărul accidentelor mortale este semnificativ mai mic decât în alte state membre.
►►► Proprietari de mașini conduse de alți șoferi, cercetați pentru fals în declarații
În schimb, România și Bulgaria continuă să fie țările cu cel mai mare număr de decese rutiere raportat la populație. Totuși, ambele state au înregistrat progrese importante: din 2019, numărul victimelor a scăzut cu peste 20%.
În marile state europene, precum Spania, Italia și Franța, numărul accidentelor mortale a rămas aproape neschimbat. În Germania, în 2024, s-a înregistrat o reducere cu 9% a deceselor rutiere față de 2019.
Încetinirea progreselor îngrijorează UE
Deși reducerea numărului de victime este un semn pozitiv, ritmul este considerat prea lent de către Comisia Europeană. UE și-a propus să înjumătățească numărul deceselor și al accidentelor grave până în 2030, ceea ce ar necesita o scădere anuală de 4,5%. Mai mult, obiectivul pe termen lung este ca până în 2050, numărul accidentelor mortale să fie zero.
►►► Rechemare la nivel mondial a unor autoturisme Volkswagen și Audi. Pericol pentru viața șoferilor și pasagerilor
Drumurile cu cel mai mare risc
Statisticile arată că drumurile naționale și județene prezintă cel mai mare risc de accidente mortale, 52% dintre incidentele fatale au loc pe aceste trasee.
În ceea ce privește victimele, peste trei sferturi dintre cei care își pierd viața în accidente sunt bărbați. De asemenea, două categorii vulnerabile sunt persoanele în vârstă și șoferii începători, care sunt frecvent implicați în accidente grave.
(Sursa foto: Facebook/DSU)