O amenințare tot mai mare pentru copii și adolescenți: șantajul sexual pentru bani

O amenințare tot mai mare pentru copii și adolescenți: șantajul sexual pentru bani

Șantajul sexual motivat financiar este una dintre activitățile care iau amploare online. Țintele sunt în principal minorii. FBI atrage atenția asupra noului fenomen, termen cunoscut în engleză ca sextorsion, și face câteva recomandări pentru a evita sau contracara aceste acțiuni.

Cum funcționează această schemă financiară bazată în principal pe imagini sexuale? În general, prădătorii pretind că sunt fete tinere atrăgătoare pentru a se împrieteni cu adolescenți, cel mai adesea contactele au loc pe platforme de socializare și de jocuri.

Apoi, acești adolescenți sunt păcăliți să facă schimb de materiale sexuale sau să creadă că prădătorii le-au obținut deja. Odată ce escrocii au poze sau videoclipuri ale unei victime, cer bani pentru a nu distribui aceste imagini către familia și prietenii victimei. Chiar și atunci când victimele se conformează, ei cer adesea mai mulți bani și continuă cu amenințările.
Apelul fostului reporter Marius Buga, Pro TV, dedulcit la doi minori

Dacă inițial, escrocheria era făcută de diferiți indivizi pentru a obține satisfacție sexuală și control, acum este în mare parte motivată de bani. Părinții, educatorii, profesorii, copiii și adolescenții trebuie să înțeleagă pe deplin pericolele șantajului sexual motivat financiar și să știe că există opțiuni pentru cei care au nevoie de ajutor.

Potrivit FBI, victimele unui astfel de șantaj trebuie să înțeleagă că nu sunt vinovat și nici singure. Minorii ar trebui să facă următorii pași:

  1. Să ceară ajutorul unui adult de încredere sau forțelor de ordine înainte de a trimite bani sau mai multe imagini. Cooperarea cu prădătorul rareori oprește șantajul și hărțuirea, dar forțele de ordine îl pot opri.
  2. Să raporteze contul prădătorului prin funcțiile puse la dispoziția de platformele respective.
  3. Să blocheze șantajistul, astfel încât să nu mai aibă posibilitatea de a fi contactat. Să salveze toate interacțiunile cu acesta pentru a ajuta forțele de ordine să-l identifice și să-l oprească.
  4. Să raporteze aceste activități poliției sau liniilor de urgență pentru protecția minorilor.

Datele FBI arată că în SUA s-a înregistrat o creștere de 20% a raportărilor de incidente de șantaj sexual motivat financiar care vizează minorii. Victimele sunt în general băieți cu vârste între 16 și 17 ani, iar infractorii sunt, în principal, din Nigeria, Coasta de Fildeș și  Filipine.
„Atingeri Nedorite”, campanie națională pentru prevenirea agresiunii sexuale a minorilor

Consecințele acestui timp de șantaj pot fi devastatoare. Un psiholog a explicat pentru The Guardian că sextorsion este o formă extremă de bullying. Victimele tind să se retragă din punct de vedere social, evită contactul vizual cu persoanele cu care conversează, apar tulburări de somn. Chiar dacă șantajiștii nu-și duc la final amenințările, victima continuă mult timp să aibă astfel de probleme.

Copiii și adolescenții  prinși în această capcană se simt adesea izolați, jenați și fără o cale de scăpare. În unele cazuri, victimele au recurs la autovătămare și chiar suicid. Unele victime au povestit că se sperie de fiecare dată când primesc o notificare la telefon pentru că se așteaptă ca pozele nud să fie publicate.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!