În Roma, mii de persoane trăiesc pe străzi, iar majoritatea acestora sunt bărbați și mulți dintre ei sunt italieni și români. Conform datelor colectate în cadrul evenimentului „Noaptea Solidarității”, peste 2.200 de persoane fără adăpost au fost identificate în capitala italiană, relatează Dire.
Din totalul de 2.204 persoane fără adăpost identificate, 82,7% sunt bărbați, majoritatea având vârste cuprinse între 40 și 49 de ani. Aceștia își petrec nopțile în apropierea gărilor Termini și Tiburtina, dar și în zone precum San Pietro sau Tuscolana. Majoritatea acestor persoane sunt italieni, urmați de români, somalezi și marocani.
Dintre cei fără adăpost, 1.186 dorm în centre de adăpost pe timp de noapte, în timp ce restul de 1.018 trăiesc efectiv pe străzi. Barbara Funari, consilier pentru Politici Sociale din Roma, a subliniat că „nu există nicio urgență în Roma”, însă aceste cifre reflectă realitatea dură a persoanelor fără adăpost.
►►► De la BADANTĂ, la amantă ocazională și hoață: ”Românca mi-a furat chiar și chiuveta de la baie”
Oameni ai străzii la Roma – Profilul demografic
Doar 16,6% dintre persoanele fără adăpost sunt femei. În zona malurilor râului Tibru, procentul femeilor fără adăpost scade la 8,3%. În schimb, femeile reprezintă 24,9% dintre cei cazați în centrele de adăpost pe timp de noapte. Media de vârstă a celor fără adăpost pe stradă este de 45,8 ani, în timp ce media de vârstă a celor din centrele de adăpost este de 53,2 ani.
Naționalitățile predominante
Cei mai mulți dintre oamenii fără adăpost sunt italieni (17,5% dintre cei pe stradă și 23,6% dintre cei din centre). Românii ocupă locul al doilea (20,1% pe stradă și 10,6% în centre), urmați de somalezi (4,2% pe stradă și 5,3% în centre) și marocani (5,8% pe stradă și 2,6% în centre).
►►► Sărăcia atinge în Italia cel mai înalt nivel din ultimul deceniu
Accesul la servicii medicale și de îngrijire
Doar 9,9% dintre persoanele fără adăpost de pe străzi au avut acces la servicii medicale sau la centre de distribuție a medicamentelor, comparativ cu 20,2% dintre cei din centrele de adăpost. Aceasta poate indica dificultăți de acces la servicii medicale pentru cei de pe stradă și o mai bună informare și îngrijire în rândul celor din centre.