accident munca olanda

Olanda. Românii, printre cele mai multe victime ale accidentelor grave la locul de muncă


Muncitorii migranți sunt mai des victime ale unui accident de muncă decât alți angajați. Aceasta reiese dintr-o cercetare a Inspecției Muncii din Olanda, citată de NOS (Nederlandse Omroep Stichting), parte a serviciului public de TV și radio.

Inspecția a analizat toate accidentele de muncă din anii 2022 și 2023 în care victimele au suferit fracturi la picioare, picioare zdrobite și, uneori, chiar accidente moarte. În total, au fost investigate 4.471 de cazuri.

Într-unul din douăzeci de accidente, victima a fost un muncitor migrant înregistrat într-un registru special. Această înregistrare este destinată persoanelor care stau mai puțin de patru luni în Olanda și doresc să muncească în această țară.
Opt ani le-a luat procurorilor să soluționeze un accident de muncă. Opt ani. Urmează procesul

Unul dintre cazuri a fost a unui migrant român care a găsit de lucru la o companie de reciclare din Olanda. El a lucrat o lună la firmă, dar ghinionul a fost că a fost prins într-o presă mecanică.

La compania de reciclare, românul lucra împreună cu mai mulți colegi polonezi. Nu vorbeau limba celuilalt. Așa se face că aproape că nu a primit instrucțiuni când a trebuit să lucreze cu presa mecanică. Ceea ce i s-a explicat clar a fost că, dacă presa se bloca, trebuia să intre în mașină pentru a o reporni.

Presa s-a blocat, românul s-a urcat în mașină. Mai întâi cu un picior. Când tot nu pornea, a intrat cu ambele picioare. A rămas blocat și nu a mai putut ieși. Mașina a pornit din nou și românul a fost prins de utilaj. A supraviețuit accidentului, dar și-a pierdut ambele picioare de la genunchi în jos.

El este unul dintre cei 208 astfel de muncitori migranți care au avut un accident în ultimii doi ani, nouă dintre victime au decedat în urma rănilor. Accidentele din rândul mingranților sunt mai dese decât în cel al altor categorii de angajați.
Românii și vârstnicii, printre victimele sistemului nesigur de muncă din Italia. Sute de morți în 2024

Muncitorii migranți implicați în accidente grave: polonezi 49%, români 16%, bulgari 6% și germani 4%. Diferențele de limbă la locul de muncă sunt una dintre posibilele cauze pe care Inspecția Muncii le menționează ca motiv pentru numărul mai mare de accidente în rândul muncitorilor migranți.

În plus, aceștia lucrează adesea în locuri de muncă cu risc ridicat, cum ar fi în industria metalurgică și abatoare. De asemenea, poate exista o situație în care muncitorul migrant depinde de angajator pentru cazare. Din această cauză, este posibil să nu plângă des de condițiile nesigure.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!