Comisia Europeană a publicat pe site-ul său mai multe informații privind mobilitatea în cadrul UE.

Potrivit Codului frontierelor Schengen, toate deciziile de refuzare sau de autorizare a intrării pe teritoriul unui stat membru trebuie să facă obiectul unei evaluări pentru fiecare caz în parte de către autoritățile competente.

Este responsabilitatea statelor membre să refuze, din motive de sănătate publică, intrarea pe teritoriul lor a resortisanților din anumite țări terțe, comunică Comisia Europeană.

Conform acestui Cod, una dintre condițiile de intrare pe care trebuie să le îndeplinească cei care sosesc la frontierele externe ale UE este aceea de a nu fi considerați o amenințare la adresa sănătății publice naționale.

În cazul în care există o astfel de amenințare, persoana în cauză va face obiectul unui screening.

Statele membre pot reintroduce controalele la frontierele interne din motive de ordine publică sau de securitate internă doar dacă sunt necesare și proporționale.

Comisia Europeană menționează că Organizația Mondială a Sănătății – OMS și alte organisme de resort consideră că reintroducerea controalelor la frontierele interne pentru a refuza intrarea nu reprezintă o măsură adecvată de prevenire sau de remediere.

Măsurile de carantină sunt mai adecvate în acest sens.

Statele membre ar trebui să se coordoneze la nivelul UE cu privire la toate măsurile de control la frontiere pentru a nu avea practici divergente și pentru a asigura adoptarea unor măsuri bazate pe avize științifice solide.

Recomandările de călătorie reprezintă o competență națională.

Verificați dacă autoritatea națională, de exemplu Ministerul Afacerilor Externe, a emis un avertisment oficial de călătorie pentru regiunea în care intenționați să călătoriți.

Recomandările de călătorie sunt actualizate în permanență. Lista recomandărilor de călătorie emise de statele membre ale UE este disponibilă la adresa https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/travel-advice-list.pdf.

Transportul maritim și turismul din UE, cele mai afectate de pandemia de coronavirus

Bulgaria a declarat stare de urgență pentru a contracara răspândirea coronavirusului

Deputat UDMR: Românii fără asigurare medicală care au plecat din țări afectate de coronavirus să plătească la ANAF

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?