Anul trecut, Europa, Orientul Mijlociu și Africa au suferit unele dintre cele mai grave incendii de vegetație din 2000 până în prezent. Conform raportului Forest Fires 2023, publicat pe 19 noiembrie 2024 de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, incendiile de vegetație au afectat peste 500 000 de hectare de terenuri naturale, adică aproximativ jumătate din suprafața insulei Cipru.
În ultimii ani, incendiile catastrofale de vegetație au devenit un fenomen obișnuit în Uniunea Europeană și în țările vecine, iar 2023 nu a făcut excepție. „Megaincendiile” și incendiile de vegetație au pus la grea încercare mijloacele tradiționale de stingere a incendiilor, inclusiv un incendiu în apropierea orașului Alexandroupolis, în regiunea Macedonia de Est și Tracia din Grecia. Acesta a fost cel mai mare incendiu individual înregistrat în UE de când Sistemul European de Informații privind Incendiile de Pădure (EFFIS) a început monitorizarea lor în anul 2000.
EFFIS este o rețea formată din 43 de țări care schimbă informații armonizate despre incendiile de pădure și evaluează efectele acestora în Europa. Este, de asemenea, o platformă pentru schimbul de bune practici în prevenirea incendiilor, stingerea acestora, restaurare și alte activități de gestionare a incendiilor.
Sudul Italiei se confruntă în continuare cu incendii forestiere violente. Unele au fost declanșate de om
Din 2015, EFFIS este una dintre componentele Serviciilor de Management al Urgențelor din cadrul Copernicus, programul UE de observare a Pământului care oferă informații despre planetă și mediu prin monitorizare satelitară și date in situ.
Incendiile de vegetație fără precedent care au afectat Europa în ultimii patru ani evidențiază efectele incontestabile ale schimbărilor climatice care fac ca pârjolurile să devină mai frecvente și mai intense. Acest lucru a fost subliniat de prima Evaluare Europeană a Riscurilor Climatice (EUCRA) și de Comunicarea Comisiei privind gestionarea riscurilor climatice în Europa, publicată în acest an.
Schimbările climatice nu doar că măresc suprafața afectată de incendii, ci și intensifică individual incendiile, extindând sezonul incendiilor dincolo de perioada tradițională de vară și provocând incendii în zone care în mod normal nu erau afectate, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Frecvența ridicată și intensitatea incendiilor de vegetație în sezoane de incendii prelungite reprezintă o provocare majoră pentru serviciile de pompieri din Europa și din întreaga lume. Intervențiile aeriene devin tot mai dificile, iar operațiunile la sol devin fie extrem de periculoase, fie imposibile.
Un foc de artificii de pe un iaht a provocat un incendiu de pădure pe o insulă din Grecia
Totuși, evaluarea preliminară a sezonului incendiilor din 2024 în UE, până la mijlocul lunii septembrie, arată că suprafața arsă de incendii a fost sub media ultimelor două decenii. Acest lucru s-a datorat în principal ploilor intermitente care au afectat o mare parte a teritoriului UE pe parcursul primăverii și verii.
În luna septembrie, mai multe incendii de vegetație au izbucnit simultan în Portugalia, ceea ce a ridicat daunele din 2024 peste media UE din ultimele decenii. Per ansamblu, 2024 poate fi considerat un sezon mai puțin sever, marcând o scădere a daunelor după trei ani consecutivi de incendii devastatoare.
Comisia Europeană și statele membre ale UE își îmbunătățesc capacitățile de prevenire, pregătire și stingere a incendiilor, măsuri care au contribuit la limitarea daunelor în acest an. Pentru a combate incendiile de vegetație în Europa și la nivel global, este necesar să se reducă numărul focarelor și să se gestioneze peisajele din regiunile vulnerabile.
Acest lucru include prevenirea acumulării de materiale combustibile de risc și întreruperea continuității spațiale a acestora. Măsurile preventive bazate pe natură, cum ar fi promovarea unor compoziții de specii de arbori mai puțin inflamabile, utilizarea pășunatului de către erbivore sau arderea controlată, sunt eficiente în reducerea riscului de incendii, alături de abordări integrate de planificare a peisajului.
Conform raportului, aproximativ 96% din incendiile de vegetație din UE sunt cauzate de acțiuni umane, ceea ce înseamnă că educația și campaniile de conștientizare sunt o parte esențială a soluției. Pe măsură ce criza climatică se agravează, este crucial ca populația Europei să fie pregătită pentru incendii mai frecvente și mai intense. Măsurile de prevenire trebuie să implice toate categoriile de populație, inclusiv comunitățile rurale în contact direct cu zonele naturale și populația vulnerabilă care locuiește la „interfața urban-forestier”.