Skip to content

Operațiunea „Catalizatorul francez”. Pagubă de 4.000.000 de euro

operatiunea catalizatorul francez

Mai mulți răufăcători români le-au pus gând rău unor francezi. După o muncă asiduă au lăsat 395 de victime, majoritatea firme, fără catalizatoarele de la mașini. Paguba a fost estimată la peste 4.000.000 de euro.

Într-o zi de marți, 13 februarie 2024, polițiști de investigații criminale din județele Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt au călcat pragul unor indivizi. Puneau în aplicare 17 mandate de mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal instrumentat de jandarmii din Franța, din cadrul Secțiunii de Cercetări din Caen, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante.

Ancheta viza fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și spălare a banilor, se arată într-un comunicat al DIICOT.

La percheziții au participat și patru oameni ai legii din Franța. Au fost ridicate patru mașini de lux, precum și 9.600 euro,  3.400 lei,  bijuterii, telefoane mobile, tablete, laptop-uri, medii de stocare de interes în cauză și alte mijloace de probă.

În urmă cu o săptămână, pe teritoriul Franței fuseseră efectuate patru percheziții similare în urma cărora cinci români implicați în furturile respective au fost reținuți. În perioada februarie 2022 – februarie 2024, gruparea a comis în nord-vestul Franței un număr însemnat de furturi de catalizatoare auto.
Hoți de catalizatori auto prinși la frontieră când intenționau să fugă din țară, arestați

Ca să dea de urma membrilor din alte țări ai rețelei, Tribunalul de Jurisdicţie Interspecializată din Rennes ceruse ajutorul autorităților din mai multe state. Astfel că trei dintre aceștia au fost depistați tot marți, 13 februarie, în România. Pe numele lor, autoritățile judiciare franceze emiseseră mandate europene de arestare.

Au ajuns pe mâna procurorilor care au cerut arestarea lor în vederea extrădării. Kenan Donmez și Fîrmișor Stănescu au fost duși la Curtea de Apel Suceava unde judecătorii au decis arestarea lor și au dispus ca, în cazul în care vor fi condamnați cu executare, să-și ispășească pedeapsa în România. Ambii au contestat hotărârea magistraților.

Colegul lor, Mihai Tănăsie, a dat socoteală în fața Curții de Apel Craiova. În cazul lui, judecătorii nu au precizat dacă va sta după gratii în România în cazul în care va fi condamnat. El n-a contestat încă decizia.