Începând de luni, 10 februarie 2025, o nouă reglementare a Uniunii Europene permite utilizarea făinii de viermi în diverse produse alimentare, inclusiv pâine și brânzeturi. Această aprobare este, însă, valabilă doar pentru o perioadă de cinci ani.
Încă din 2021, viermele galben uscat a fost autorizat ca aliment în Uniunea Europeană. Acum, și făina obținută din acest vierme, care poate fi adăugată în alte produse, a fost inclusă în categoria „alimentelor noi” recunoscute de UE.
►►► UE aprobă utilizarea făinii de larve. Ce trebuie să știți despre noile produse alimentare
Această făină poate fi utilizată în următoarele produse:
- Pâine, produse de panificație și prăjituri
- Paste
- Produse pe bază de cartofi
- Brânză și alte produse lactate
- Compoturi de fructe
Aprobare valabilă timp de cinci ani
Utilizarea făinii de viermi a fost aprobată pentru cinci ani și, în acest interval, doar compania franceză Nutri’Earth are dreptul exclusiv de comercializare în Uniunea Europeană. Aceasta a depus cererea de aprobare încă din 2019 și deține acum monopolul asupra distribuției făinii de larve tratate cu UV. Procesul de producție include o expunere la radiații UV, care are rolul de a reduce riscurile de contaminare cu agenți patogeni.
Obligația de etichetare și avertizările pentru alergii
Conform regulamentului UE, făina de viermi trebuie să fie clar etichetată pe ambalaj ca „făină de larve de Tenebrio molitor tratate UV”. De asemenea, trebuie să fie plasat un avertisment pentru alergii, deoarece persoanele sensibile la crustacee sau acarieni ar putea avea reacții alergice la acest ingredient.
►►► Ce nu ți se spune despre uleiul de palmier. De ce ar trebui să-l eviți
Un aliment bogat în nutrienți
Viermele galben este consumat de secole în bucătăria din sud-estul Asiei și este considerat un aliment nutritiv, bogat în grăsimi nesaturate, vitamine și minerale. Această nouă reglementare vine în contextul eforturilor UE de a promova surse alternative de proteine și soluții alimentare sustenabile.