Skip to content

Pandemia a alimentat sentimentul de corupţie în rândul cetăţenilor UE. România și Bulgaria, campioane la mita în sectorul sanitar

Un studiu publicat marţi de Transparency International arată că pandemia de coronavirus a alimentat sentimentul de corupţie în rândul cetăţenilor Uniunii Europene, mai puţin de jumătate dintre ei considerând că această criză a fost gestionată „transparent” de către autorităţi. În ce privește frecvenţa mitei în sectorul sanitar, România și Bulgaria sunt pe primele locuri în UE.

„În UE, numai patru persoane din zece consideră că guvernul lor a gestionat pandemia în mod transparent. În Franţa, Polonia şi Spania, cel puţin 60% dintre persoanele intervievate sunt de părere că gestionarea pandemiei de către guvernul lor este lipsită de transparenţă”, conform rezultatului anchetei.

Peste 40.000 de locuitori din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene au răspuns la acest Barometru european al corupţiei, realizat între octombrie şi decembrie 2020.

 Pensii de invaliditate date pe sub mână. Trei medici și un funcționar public, în arest

Conform Transparency International, serviciile de sănătate sunt în mod special afectate de corupţie. Deşi numai 6% dintre persoanele interogate au declarat că au dat mită pentru a avea acces la servicii medicale, 29% spun că s-au folosit de relaţiile personale pentru a obţine un acces privilegiat.

„Îngrijirile medicale, în special, au fost un teren propice pentru corupţie, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia de COVID-19”, scrie Transparency în raportul său.

Frecvenţa mitei în sectorul sanitar, raportată de respondenţi, este mai ridicată în România (22%) şi Bulgaria (19%), în timp ce folosirea relaţiilor personale este mai frecventă în Cehia (54%) şi Portugalia (46%).

Autorii raportului le cer guvernelor din UE „să îşi sporească eforturile pentru a garanta o ieşire justă şi echitabilă din pandemia în derulare”.

Ungaria şi Polonia sunt arătate cu degetul ca ţări care au folosit criza sanitară „ca pretext pentru a submina democraţia” prin noi reglementări.

Politicienii au văzut în criză „o ocazie de a profita”, adăugă raportul, invocând lobby-ul făcut în favoarea achiziţiei de măşti de protecţie.

În Germania, deputaţi ai partidului conservator aflat la putere (CDU) au fost acuzaţi că au intervenit pe această piaţă.

În această ţară, peste 60% dintre persoanele interogate consideră că guvernul este sub influenţa unor grupuri de interese private. Mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate în acest sondaj la nivelul UE au aceeaşi părere despre propriul guvern.

Medic la un spital din Brăila, trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu

De altfel, o treime dintre europenii chestionaţi consideră că, în ţara lor, corupţia a stagnat sau a crescut.

„Aceste rezultate trebuie considerate un semnal de alarmă atât pentru guverne, cât şi pentru instituţiile UE”, a precizat într-un comunicat Michiel van Hulten, director al Transparency International UE, informează Agerpres.