Papa Francisc a declarat pentru un post spaniol de radio că nu s-a gândit să demisioneze în urma intervenției chirurgiale din 4 iulie 2021.

În interviu, pontiful atinge și subiecte legate de Afganistan, China, reforma Curiei Romane (instituțiile administrative ale Sfântului Scaun), lupta împotriva corupției, pedofiliei și despre problema eutanasiei sau cea a avortului, scrie Vatican News.

Interviul are durata de o jumătate de oră și a fost acordat la sfârșitul săptămânii trecute postului spaniol de radio COPE al Conferinței Episcopale din Spania. Este primul interviu acordat după operația chirurgicală planificată la care a fost supus în data de 4 iulie pentru stenoza diverticulară a colonului.

Papa Francisc a povestit că viața i-a fost salvată de un asistent medical care își desfășoară activitatea în cadrul serviciului sanitar al Sfântului Scaun, „un om cu 30 de ani de experiență” care a insistat  ca suveranul pontif să se opereze, în ciuda opiniei celor care-i sugerau să se trateze cu antibiotice.

Papa a explica că, după operație, are un intestin cu 33 de cm mai mic, dar acest lucru nu-l împiedică să ducă o viață normală: „Pot să mănânc orice și să mențin completă agenda de lucru, inclusiv efectuarea călătoriei apostolice în Slovacia și Ungaria, între 12 și 15 septembrie.”

Vorbind tot despre sănătate, Papa a negat în mod categoric speculațiile lansate de unele mijloace de comunicare în masă cu privire la o posibilă renunțare la pontificat.

„Nu mi-a trecut deloc prin cap să-mi dau demisia… Nu știu de unde au scos ideea că m-aș demite”, a spus pontiful, adăugând că, ori de câte ori un papă este bolnav, se ivește „o adiere sau chiar un uragan al Conclavului”, mai scrie sursa citată.

În privința Afganistanului, Papa nu a dat detalii referitoare la eforturile pe care le face Sfântul Scaun la nivel diplomatic, tocmai pentru a evita represaliile împotriva populației și a citat-o pe Angela Merkel care, în intervenția din 20 august de la Moscova, a spus: „Este necesar să se pună capăt politicii neresponsabile de a interveni din exterior și a construi democrația în alte țări, ignorând tradițiile poporului”.

Pontiful consideră licită retragerea Statelor Unite din Afganistan după 20 de ani de prezență în această țară, chiar dacă „nu au fost luate în considerare toate eventualitățile”.

Răspunzând la o întrebare referitoare la dialogul cu China, Papa Francisc și-a afirmat convingerea că nu trebuie renunțat la dialog și a declarat că se inspiră din parcursurile de dialog stabilite de cardinalul Agostino Casaroli care, în timpul pontificatului papei Ioan al XXIII-lea, a avut misiunea de a construi punți cu țările comuniste din Europa Centrală.

Papa Francisc a dispus o anchetă în Germania în urma unui scandal sexual cu preoți

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!