Alegerile parlamentare din Moldova ce vor fi organizate cel târziu în octombrie 2025 stau sub semnul ingerințelor Moscovei. Recenta criză a gazului a fost doar ultima încercare dintr-o lungă serie de a sabota apropierea țării de UE.
Moldova a rezistat mai multor tentative rusești. De la încercări de lovitură de stat, presiuni economice până la implicarea în procesul electoral.
Pe 3 martie 2025, la a treia aniversare a semnării cererii oficiale a Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană, președinta Maia Sandu l-a primit pe președintele Consiliului European, António Costa, într-o vizită oficială la Chișinău.
Criza energetică din timpul iernii continuă să arunce în aer ambele maluri ale Nistrului. Odată cu reducerea impactului provocat de întreruperea livrării gazului timp de o lună de către Gazprom, Kremlinul s-a angajat într-un joc al învinuirilor pentru tentativa sa de a exercita presiune asupra guvernului moldovean și a președintei Maia Sandu.
EUvsDisinfo, lansat în 2015 ca răspuns al campaniilor de dezinformare ruse, este un proiect al Serviciului European de Acțiune Externă al UE, instituția care este serviciul diplomatic al blocului comunitar. EUvsDisinfo a analizat potlogăriile Moscovei cu gazul rusesc în Transnistria.
Gazprom a oprit livrarea de gaz către autoproclamata republică Transnistria pe 1 ianuarie 2025, invocând presupuse „datorii istorice neplătite”. Din cauza acestei crize orchestrate de Moscova, transnistrenii au rămas fără încălzire și s-au confruntat cu pene de curent, ceea ce a pus în pericol și producția de electricitate pentru întreaga Republică Moldova.
Popa de roșu din Moldova, cartea din mână a Moscovei
Gazprom operează ca o extensie a autorităților ruse, cunoscute pentru folosirea gazului și a exporturilor de energie ca instrument politic și pentru tăierile de livrări ca arme coercitive. Aproape toți clienții săi au experimentat acest lucru. Belarus, de mai multe ori. Germania și consumatorii europeni în mai 2022 când Rusia a încercat să exercite presiuni pentru ridicarea sancțiunilor.
Gazprom a livrat gaz „gratuit” sau la preț redus în Transnistria, unde e află majoritatea industriei din Republica Moldova, timp de peste 30 de ani. Acest gaz era folosit pentru generarea de electricitate, alimentarea industriei grele locale și consumul gospodăriilor, care plăteau un preț simbolic.
Nimeni nu știe unde au ajuns profiturile, deoarece conducerea de la Tiraspol nu a plătit nimic către Gazprom. De-a lungul anilor, autoritățile separatiste ar fi acumulat datorii de peste 11 miliarde de dolari.
Deși exista un contract valabil cu Moldovagaz care obliga Gazprom să livreze cantitatea convenită de gaz până la frontiera moldovenească, Moscova nu a încercat să exploreze alte modalități de livrare către regiunea transnistreană. Cu siguranță existau opțiuni alternative.
În schimb, Rusia și aliații săi locali din Transnistria au susținut că întreaga criză a fost vina Occidentului și o încercare de a slăbi influența rusă în regiune. Potrivit Kremlinului, dacă guvernul moldovean de la Chișinău dorea să ajute regiunea, ar fi trebuit să negocieze reluarea aprovizionării cu Rusia și Ucraina.
Doborârea MH17. Zece ani de minciuni și negare din partea Rusiei
Presa de pe malul stâng al Nistrului, controlată de guvernul separatist, a repetat poveștile Kremlinului. Timp de aproape 30 de ani, regiunea a avut acces limitat la surse independente de informare, în afara celor rusești și transnistrene locale, în timp ce canalele media moldovenești și occidentale au fost blocate activ până de curând.
„Pragul colapsului”. Sursele rusești susțin frecvent că regiunea transnistreană este pe marginea prăbușirii și că Moldova și Ucraina conspiră pentru a crea o „catastrofă umanitară” acolo.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că regiunea își datorează supraviețuirea Rusiei și a descris situația drept o „criză reală”.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt al MAE, a prezentat Rusia drept salvatoarea regiunii, organizând aprovizionarea prin rute alternative și lucrând la soluții pe termen lung. Aceste soluții nu s-au concretizat. Cel puțin nu în modul în care Tiraspolul și-ar fi dorit.
„Haosul care urmează”. Lobby-ul pro-Kremlin din Moldova a fost și el activ, iar presa controlată de statul rus și alte surse pro-Kremlin au reluat aceste afirmații false. Fostul președinte moldovean Igor Dodon a susținut că, prin privarea regiunii transnistrene de electricitate și gaz, „cineva vrea să vadă această situație sfârșind în violență”.
Defăimarea Maiei Sandu… Sursele Moscovei au încercat de mult timp să o defăimeze pe președinta Maia Sandu, folosind misoginia și portretizând-o ca pe o femeie isterică și instabilă.
Acum susțin că Sandu „a făcut o criză de nervi” și a cerut utilizarea forței pentru a securiza centrala electrică de la Cuciurgan aflată pe malul stâng, dar care furnizează electricitate întregii Moldove.
…prin teorii ale conspirației. Agenția de presă Sputnik, deținută de statul rus, a citat serviciul de informații externe al Rusiei (SVR), susținând că Maia Sandu ar fi discutat în parlament despre o operațiune militară pentru a recăpăta controlul asupra malului stâng, eliminarea prezenței militare ruse și „răzbunarea”.
Moscova își ascunde eșecul din Siria. Lavrov acuză Germania de moartea lui Navalnîi
Soluția Kremlinului: gaz din Europa, împrumuturi din Rusia. La mijlocul lunii ianuarie, după două săptămâni fără gaz, liderii de la Tiraspol au mers la Moscova. Gazprom a anunțat că va livra „gaz umanitar” regiunii. Soluțiile propuse de Moscova implicau scheme opace, cu personaje și firme aflate pe listele de sancțiuni, încălcând legislația moldovenească.
La sfârșitul lunii ianuarie, UE a oferit un ajutor de urgență de 20 de milioane de euro guvernului moldovean pentru a preveni o criză umanitară în Transnistria.
În ciuda discursurilor despre beneficiile gazului rusesc „ieftin și stabil”, Rusia preferă acum să cumpere gaz de pe piața europeană mai scump, în loc să-l livreze direct. Acest lucru arată că stabilitatea Moldovei și bunăstarea cetățenilor săi nu sunt obiectivele Kremlinului.
Soluția rusă înseamnă incertitudine, posibile întreruperi de energie ori de câte ori acestea ar fi în beneficiul operațiunilor hibride ale Kremlinului și multă propagandă.