Parlamentul European a votat: Certificatul Covid nu este obligatoriu pentru călătorii

Parlamentul European a votat pe 28 aprilie 2021 împotriva folosirii certificatului de vaccinare ca document obligatoriu pentru călătorii. Propunerea legislativă a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 și 31 de abțineri.

Aceastră poziției a Parlamentului va fi negociată cu Consiliul European, instituția care definește direcția politică generală și prioritățile Uniunii Europene. Consiliul European este alcătuit din șefii de stat și de guvern ai țărilor UE, președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene.

Europarlamentarii au fost de acord ca documentul să se numească „Certificatul UE COVID-19” și nu „Certificatul Verde Digital” cum propusese Comisia Europeană.

Acest document, care nu poate fi în vigoare mai mult de 12 luni și va fi emis în format digital sau pe hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau că are un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat de la infecție.

Certificatele UE COVID-19 nu vor servi nici ca document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la libera circulație, au decis europarlamentarii.

Deținătorilor unui certificat UE COVID-19 nu li se pot impune restricții suplimentare de călătorie, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea.

Călătoria cu avionul, condiționată de certificate digitale de vaccinare

Pentru a evita discriminarea împotriva celor care nu sunt vaccinați și din motive economice, țările UE trebuie „să asigure teste universale, accesibile, în timp util și gratuite”.

Statele membre trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru persoanele care au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de Agenția Europeană a Medicamentelor -EMA: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen (comunicat de presă al Parlamentului European)

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, la fel și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document.

Datele personale obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală stabilită la nivelul UE.

Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile de protecție a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecția datelor.

„Trebuie să punem în aplicare certificatul UE COVID-19 pentru a restabili încrederea oamenilor în Schengen. Statele membre trebuie să își coordoneze răspunsul într-un mod sigur și să asigure libera circulație a cetățenilor în interiorul UE. Vaccinurile și testele trebuie să fie accesibile și gratuite pentru toți cetățenii. Statele membre nu trebuie să introducă restricții suplimentare odată cu intrarea în vigoare a certificatului”, a declarat președintele Comisiei pentru libertăți civile.

Percheziții la firme de transport internațional suspectate că ofereau călătorilor teste false Covid-19

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!