Skip to content

Pensia va fi tot mai greu de primit din cauza birocrației

Certificatul de Pensie pentru românii din străinătate

Pentru pensionarii români stabiliți în diaspora a fost introdusă o nouă prevedere legală: obligația de a furniza un certificat de viață de două ori pe an. Această obligație impune pensionarilor care și-au schimbat domiciliul în afara României să se prezinte la Casa de Pensii cu un document care atestă că sunt în viață, necesar pentru menținerea dreptului la pensie.
Citiți și: Salariul minim aplicabil în Germania în 2024 și 2025

Potrivit noii prevederi, această procedură trebuie repetată de două ori pe an la casele teritoriale de pensii. Neprezentarea până la termenele de 31 martie și 30 septembrie pentru depunerea certificatului duce la suspendarea plății pensiei începând cu luna următoare. În cazul prezentării tardive a certificatului, plata pensiilor va fi reluată de la data suspendării.

Certificatul de viață, acum necesar de două ori pe an, conform noului statut 360/2023, este esențial pentru pensionarii din diaspora. Anumite prevederi ale acestei legi intră în vigoare la începutul anului, iar restul la 1 septembrie. De asemenea, legea reglementează transferul pensiilor obținute în România către alte țări de reședință ale pensionarilor.
Citiți și: FRANȚA: Plata alocației familiale în 2023. Cine are dreptul și în ce condiții

Conform noilor reglementări, beneficiarii drepturilor bănești din alte state trebuie să prezinte semestrial certificatul de viață pentru a beneficia de drepturile cuvenite în cadrul sistemului public de pensii. Termenele limită pentru depunerea certificatului sunt 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an. Pensionarii trebuie să semneze documentul în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de reședință permanentă, iar aceasta trebuie să ateste autenticitatea semnăturii.
Citiți și: Majorări de salarii, pensii și alocații pentru copii în Austria. Ce se modifică din 2024

Autoritățile legale pot include instituții de asigurări sociale/pensii, autorități administrative locale și notari publici sub jurisdicția statului de domiciliu sau de reședință. Beneficiarii nerezidenți trebuie să completeze Partea B a certificatului în fața unei astfel de autorități, care ulterior certifică semnătura titularului, completând Partea C a documentului. Conform legislației, pensionarii nerezidenți au obligația de a prezenta certificatul de viață din proprie inițiativă. Mai multe informații și documentul pot fi descărcate de la adresa cnpp.ro/certificatul-de-viata.
Citiți și: Schimbarea permisului auto românesc cu unul austriac. Reguli și documente necesare

Motivul introducerii Certificatului de Viață

„Pentru a se evita efectuarea unor plăți ne­cuvenite către beneficiari nerezidenți în România, a căror situație s-a modificat, cu efecte asupra obligației casei teritoriale de pensii competente de a achita drepturile de pensie și/sau alte drepturi care se stabilesc și se plătesc de către casele teritoriale de pensii, se utilizează certificatul de viață ca și instrument de verificare administrativă”, scrie Casa Națională de Pensii Publice pe site-ul instituției.