Skip to content

Munca în Danemarca. Regulile perioadei de probă

Perioada de probă în Danemarca

La fel ca în multe alte țări, angajatul începător trebuie să treacă mai întâi prin perioada de probă (prøvetid) înainte de a avea dreptul la beneficiile complete și protecția legală a unui contract de muncă (ansættelseskontrakt) în Danemarca. În conformitate cu Legea salariaților (funktionærlovenor), angajatorii au dreptul de a angaja personal pe baza unei perioade de probă satisfăcătoare.

Trebuie menționat că această lege se aplică persoanelor clasificate drept funktionærer. Acest tip de fișă a postului cuprinde munca la birou, vânzările, achizițiile, furnizarea de servicii de asistență tehnică sau clinică și anumite tipuri de locuri de muncă în depozit.

Trebuie să lucrați cel puțin opt ore pe săptămână și sub îndrumarea unui supervizor pentru a fi acoperit de lege.
Chiar dacă nu sunteți funktionærer în ceea ce privește atribuțiile de serviciu, puteți fi angajat în condiții echivalente, astfel încât angajarea dumneavoastră să fie reglementată de prezenta lege. Contractul dvs. de muncă ar trebui să stabilească condițiile care vi se aplică, aceastea putând include perioada de probă.
Citiți și: Angajarea în Danemarca: Contract de muncă și alte documente necesare

Regulile perioadei de probă

Dvs. și angajatorul dumneavoastră puteți conveni asupra unei perioade de probă ca parte a angajării dumneavoastră. În această perioadă, perioada de preaviz pentru încetare este mai scurtă decât în ​​cazul unui loc de muncă obișnuit.
Perioada de probă poate dura până la trei luni. În acest timp, este obișnuit ca perioada de preaviz să fie redusă la 14 zile, ceea ce înseamnă că fie dvs., fie angajatorul puteți da o notificare de încetare a angajării după 14 zile de la depunerea acesteia.

Alte contracte ar putea permite salariatului să plece cu efect imediat în perioada de probă, în timp ce angajatorul trebuie să dea un preaviz de 14 zile.

Această perioadă de preaviz redusă trebuie să se încheie în termenul de probă de trei luni. Cu alte cuvinte, nu poate fi exercitată dacă, de exemplu, rămân doar șapte zile la locul de muncă cu perioadă de probă.

Orice acord cu privire la o perioadă de probă trebuie stabilit în contractul dumneavoastră de muncă.

După perioada de probă, perioada de preaviz din partea angajatorului depinde de cât timp lucrează angajatul la companie sau organizație. Se aplică o scară variabilă după cum urmează: preaviz de o lună (0-6 luni de angajare); preaviz de 3 luni (angajare de la 6 luni la 3 ani); preaviz 4 luni (angajare 3-6 ani); preaviz 5 luni (6-9 ani angajare); 6 luni preaviz (mai mult de 9 ani de angajare).
Citiți și: Drepturile generale ale angajaților în Danemarca

Perioada de probă în Danemarca – Alte reguli

Dacă decideți că noul loc de muncă nu este pentru dvs. și renunțați în timpul perioadei de probă, regulile referitoare la șomajul autoprovocat (selvforskyldt ledighed) se aplică pentru a solicita ajutor de șomaj de la furnizorul dvs. de asigurări A-kasse. Este posibil să trebuiască să așteptați o lună înainte de a se activa asigurarea, perioadă în care veți rămâne fără venituri.

Ar trebui să contactați A-kasse pentru a verifica situația în cazul în care intenționați să demisionați în timpul perioadei de probă.

S-ar putea să vi se ofere întâlniri sau interviuri cu angajatorul sau supervizorul dumneavoastră în timpul perioadei de probă pentru a vedea cum merg lucrurile. Dacă nu, este o idee bună să solicitați dvs. În acest fel, orice problemă poate fi evidențiată și rezolvată înainte de expirarea celor trei luni, maximizându-vă șansele de a trece de perioada de probă.

De asemenea, puteți discuta cu sindicatul dvs. (dacă aveți unul) pentru sfaturi în această perioadă.

Dacă sunteți angajat în baza unui contract colectiv de muncă din sectorul public, aveți dreptul la un interviu dacă sunteți dat afară înainte de sfârșitul perioadei de probă. Angajatorul dumneavoastră trebuie să vă plătească în continuare până când a avut loc această întâlnire (partshøring).

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!