Skip to content

Peste 600 de afgani, evacuați din Kabul înghesuiți într-un avion militar american / VIDEO

Circa 640 de afgani, bărbaţi, femei şi copii, au părăsit Kabulul înghesuiţi într-un avion de transport al armatei americane, o scenă a unei evacuări dramatice surprinsă într-o fotografie devenită virală, relatează marţi AFP şi Reuters.

Potrivit website-ului de informaţii militare Defense One, operaţiunea a fost autorizată de autorităţile americane, dar nu pentru un număr atât de mare de persoane.

Mulţi dintre afganii disperaţi să fugă din ţara ajunsă din nou sub controlul talibanilor au pătruns în ultima clipă în avionul american pe trapa rămasă jumătate deschisă din spatele aeronavei, care a decolat către Qatar.


Conform datelor tehnice, capacitatea acestui avion, de tipul Boeing C-17 Globemaster, este de 134 de persoane.

Alte înregistrări video şi fotografii tulburătoare de pe aeroportul din Kabul arată oameni escaladând burdufele de îmbarcare în avioane sau agăţându-se de roţile avioanelor în încercarea disperată de a părăsi Afganistanul. Potrivit martorilor, mai multe persoane au murit în acest mod.

Statele Unite vor încerca să evacueze din Afganistan în săptămânile următoare cât mai mulţi cetăţeni americani şi traducători afgani care au lucrat pentru trupele internaţionale, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Trei baze militare americane sunt pregătite să primească până la 22.000 de afgani, a mai anunţat acesta.