Skip to content

Peste 76.000 de copii din România au părinții plecați la muncă în străinătate

copii parinti munca strainatate

Numărul copiilor români care au părinți plecați la muncă în străinătate a fost la finalul anului trecut, potrivit datelor Autorității Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie – ANPDCA, de 76.170, în creștere cu 2.783 față de luna septembrie.

Pe de altă parte, tot în decembrie 2021, numărul copiilor care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era de 12.286, cu 53 mai puţini faţă de luna septembrie.

Dintre aceștia, aproape 93,4%, adică 11.476, se află în grija rudelor de gradul de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie. Restul sunt plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.

Datele ANPDCA mai arată, potrivit Agerpres, că 8.738 de copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 7.650 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără vreo măsură de protecţie.

Există și copii care au rămas acasă și se aflau în sistemul de protecţie specială în decembrie 2021: 515 erau în grija unui asistent maternal, 543 în centre de plasament, 1.642 la rude până la gradul IV, iar 148 în grija altor familii sau persoane.

ZECE milioane de euro pentru educația copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

IOHANNIS: Este alarmant numărul mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Raport Avocatul Poporului și Save the Children: Copiii României, ciuca bătăilor inclusiv din partea Guvernului și Parlamentului

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!