Comisia Europeană a deschis la data de 31 octombrie 2024 proceduri formale pentru a evalua dacă Temu a încălcat Legea Serviciilor Digitale (Digital Service Act) în domenii legate de vânzarea de produse ilegale, designul predispus să creeze dependență al serviciului, sistemele utilizate pentru a recomanda achiziții utilizatorilor, precum și accesul la date pentru cercetători.
Decizia vine ca urmare a analizelor preliminare ale raportului de evaluare a riscurilor furnizat de Temu, ale răspunsurilor la solicitările oficiale ale Comisiei și ale informațiilor furnizate de terți. Comisia Europeană s-a bazat și pe informații primite prin mecanismul de cooperare cu autoritățile naționale în cadrul Consiliului European al Coordonatorilor Serviciilor Digitale, în special cu Coordonatorul irlandez al Serviciilor Digitale.
„Vrem să ne asigurăm că Temu respectă prevederile DSA, în special dacă produsele vândute prin intermediul platformelor lor sunt conforme standardelor europene și nu dăunează consumatorilor. Acțiunea noastră va garanta condiții de concurență echitabile și că platformele, inclusiv Temu, respectă pe deplin legile care mențin piața europeană sigură”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Europe Fit for the Digital Age, o inițiativă strategică a Uniunii Europene care urmărește să pregătească blocul comunitar pentru transformările aduse de tehnologiile digitale.
Ancheta Comisiei Europene se va concentra pe mai multe. În primul rând vor fi verificate sistemele pe care Temu le-a implementat pentru a limita vânzarea produselor neconforme în Uniunea Europeană. Acestea includ sisteme concepute pentru a limita reapariția comercianților dubioși anterior suspendați și cunoscuți pentru vânzarea de produse neconforme, precum și sisteme pentru a limita produsele acestora.
Dezastrul TEMU: Aproape 80% dintre produsele testate prezintă riscuri grave pentru sănătate și siguranță
În al doilea rând, va fi anchetat modul în care designul Temu produce dependență, inclusiv programele de recompense de tip joc care ar putea avea consecințe negative asupra bunăstării fizice și mentale a unei persoane. Modul în care Temu recomandă conținut trebuie să fir conforme cu DSA. Astfel, Comisia Europeană va cere dezvăluirea parametrilor principali utilizați în sistemele de recomandare ale Temu. În plus, cercetătorii vor trebui să aibă acces la datele publice ale Temu.
Pe de altă parte, deschiderea acestei proceduri nu oprește statele membre să întreprindă propriile investigații pentru a vedea dacă Temu respectă legislația comunitară.
Temu a fost desemnată drept Platformă Online Foarte Mare pe 31 mai 2024, în baza DSA pentru că a declarat că are peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în UE. În septembrie acest anu, Temu a declarat un număr de 92 de milioane de utilizatori lunar.
Platforma Temu este deținută de compania PDD Holdings Inc., care este și compania-mamă a retailerului online chinez Pinduoduo, o platformă online. Temu este ruda Pinduoduo, dar este axată numai pentru cumpărătorii din străinătate. PDD Holdings are sediul în Shanghai și este listată la bursa electronică Nasdaq din SUA.
Pinduoduo este a treia cea mai mare platformă de comerț electronic din China după volumul brut de mărfuri și cea mai mare platformă ca număr de cumpărători activi. În 2020, platforma a înregistrat un volum brut de mărfuri de 255,6 miliarde USD și o cheltuială anuală per cumpărător activ de 324,2 USD, potrivit Nasdaq.
Pe 13 august 2024, firma de avocatură Levi & Korsinsky a intentat un proces colectiv împotriva PDD Holdings în numele acționarilor care susțin că au cumpărat acțiuni la prețuri artificial umflate între 30 aprilie 2021 și 25 iunie 2024 și cer acum despăgubiri pentru pierderile financiare suferite. Acest „preț umflat artificial” sugerează că reclamanții cred că PDD Holdings ar fi prezentat informații înșelătoare sau incorecte care au făcut ca valoarea acțiunilor să fie mai mare decât cea reală pe piață.
Pe 11 septembrie 2024, pe Nasdaq se anunța că PDD Holdings a fost cea mai bine cotată companie de tehnologie chineză în ultimele 12 luni până recent, când acțiunile au scăzut cu mai mult de 30% pe măsură ce investitorii le-au vândut din cauza prognozelor pesimiste privind perspectivele companiei.
Conform sursei citate, succesul Temu nu este încă garantat pentru că se confruntă cu obstacole mari pentru a construi o afacere legitimă de comerț electronic transfrontalier, are probleme legate de produsele de calitate scăzută, livrare lentă, o reputație proastă. În plus, există bariere comerciale și de reglementare. Așa cum este și DSA din UE.