Premieră în Europa: Un submarin lung de 20 m, plin cu trei tone de cocaină, a fost interceptat

Trei tone de cocaină în valoare de sute de milioane de lire sterline au fost găsite pe 23 noiembrie 2019 într-un submarin care a fost interceptat în largul coastelor spaniole.

Captura a fost realizată în urma unor informații primite de autoritățile antidrog din Europa la care a participat și National Crime Agency din Marea Britanie, se arată într-un comunicat al acestei instituții.

Submarinul, lung de 20 de metri, este unul semisubmersibil și este primul de trasport de acest fel interceptat în Europa.

Autoritățile spaniole l-au interceptat înainte ca marfa să fie transbordată pe un alt vas.

Submarinul a fost escortat în portul Aldán din vestul Spaniei și percheziționat de poliție. Avea la bord 152 de baloți de cocaină.

Doi ecuadorieni au fost arestați, poliția fiind pe urmele celui de-al treilea membru al echipajului.

Mare parte din cocaină ar fi ajuns în Marea Britanie, susține directorul adjunct al National Crime Agency, Tom Dowdall.

Ancheta continuă pentru a determina de unde vine cocaina și cine era destinatarul.

„Dacă folosirea submarinelor este o practică des întâlnită în America, este prima dată când acest tip de transport este detectat în Europa”, a mai declarat Dowdall.

Cartelurile de droguri au început să folosească submarinele începând cu 2005, susține Robert J Bunker, profesor în cadrul Army War College din Pennsylvania, Statele Unite.

Acestea sunt construite în pădurile tropicale din Columbia, Ecuador și Guyana și costă aproximativ 1.000.000 de dolari, dar pot fi și mai scumpe în funcție de mărime și dotări.

Submarinul a fost dus pe uscat și examinat (Sursa foto: AFP/Lalo R Villar)

National Crime Agency a anunțat că un cetățean olandez a fost condamnat pe 27 noiembrie 2019 la 16 ani de închisoare după ce a fost prins cu 2,1 tone de cocaină.

Proprietarul yachtului, Maarten Peter Pieterse plecase din Azore pe 9 iulie 2018.

Cocaina, de o calitate extraordinară, era atât de bine ascunsă încât le-a luat specialiștilor britanici două zile să o găsească.

Marfa, în valoare de 133.000.000 de lire sterline, era ascunsă în iahtul său care a fost interceptat anul trecut lângă Cornwall.

Vasul lui avea compartimente speciale pentru traficarea drogurilor, fiind de altfel adaptat pentru acest tip infracțiune.

Un alt membru al echipajului care a fost arestat împreună cu Pieterse a fost găsit nevinovat în iunie anul acesta.

Românul executat în Costa Rica, cărăuș de cocaină pentru un clan din Timișoara

Înscenare pusă la cale de un traficant turc de droguri ca să scape din închisorile românești

ANGLIA: Poliția a capturat droguri în valoare de 27 de milioane de lire sterline. Un șofer român, suspectat de complicitate la trafic

Cartelul Drogurilor. Români, judecați în Germania pentru trafic. Curierii erau șoferi români de TIR

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA
error: ?