Consiliul UE a adoptat al cincisprezecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest pachet se concentrează pe descurajarea flotei de transport maritim a Rusiei și pe combaterea eludării sancțiunilor. De asemenea, include persoane și entități legate de industria militară rusă. Pentru prima dată, Uniunea Europeană a impus sancțiuni complete unor persoane și firme din China.
Pe măsură ce Rusia continuă să caute modalități de a eluda plafonul de preț al petrolului, UE a decis să întărească măsurile care previn astfel de practici. Pachetul actual vizează 52 de noi nave din flota de transport maritim a Rusiei, ridicând numărul total la 79.
Aceste nave (non-UE) sunt supuse unei interdicții de acces în porturile UE și interdicției de furnizare a serviciilor. S-a constatat că aceste nave sunt implicate în practici maritime riscante, cum ar fi transportul petrolului sau al produselor petroliere rusești, livrările de arme, furtul de cereale sau sprijinirea sectorului energetic rus.
Această măsură va crește costurile pentru Rusia, deoarece aceste nave nu mai pot desfășura activități obișnuite în UE sau cu operatorii UE. În plus, reduce numărul navelor care pot transporta petrol brut rusesc. UE va continua să monitorizeze îndeaproape comerțul cu petrol rusesc și diferitele practici menite să eludeze plafonul de preț al petrolului.
Ungaria deschide porțile Schengen pentru spionii ruși prin noul sistem de vize. „Un risc major pentru securitatea UE”
Pachetul mai include interdicții pentru 54 sunt persoane fizice și 30 entități responsabile de acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei. Acestora le vor fi înghețate activele, iar persoanelor fizice li se va interzice accesul în UE.
Sunt vizate în principal companii militare rusești care produc piese de avioane, drone, componente electronice, motoare, tehnologii de înaltă precizie pentru arme și alte echipamente militare. De asemenea, sunt incluse persoane din conducerea companiilor active în sectorul energetic rus, inclusiv firme de transport maritim care generează venituri importante pentru Kremlin.
UE a sancționat și unitatea militară responsabilă de atacul asupra spitalului pentru copii Ohmatdit din Kiev, precum și persoane implicate în deportarea copiilor și propaganda asociată acestei măsuri a Moscovei. Spitalul a fost lovit de o rachetă rusească pe 8 iulie 2024, în cadrul unui atac mai amplu asupra Kievului, soldat cu 22 de morți și 82 de răniți în rândul civililor.
Analiză CNN: Dacă Ucraina va cădea, Rusia lui Putin își va extinde enorm granița terestră cu UE
Pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei, UE a adoptat sancțiuni complete împotriva a șapte persoane și entități chineze: un individ și două entități implicate în eludarea sancțiunilor UE, precum și patru entități care furnizează componente sensibile pentru drone și microelectronice industriei militare ruse în sprijinul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe listă au mai fost incluși și doi oficiali de rang înalt din Coreea de Nord. Ambii sunt legați de desfășurarea de trupe și sprijinirea războiului Rusiei.
În pachetul de sancțiuni au mai fost incluse 32 de noi firme pe lista celor care sprijină militar și industrial Rusia. Dintre acestea, 20 sunt din Rusia, șapte din Hong Kong, două din Serbia și câte una din Iran, India și Emiratele Arabe Unite. Exporturile acestor firme, care livrează bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, precum și articolele tehnologice avansate, vor fi mai restrictive.