Curtea Constituțională a decis în ședința din 6 decembrie anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Procesul electoral se va relua de la zero.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
- În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
- Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
- Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Cu numai patru zile înainte, aceeași instanță a validat, tot în unanimitate, primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Ce s-a întâmplat peste noapte la Curtea Constituțională?”, este întrebarea pe care și-a pus-o jurnalistul Liviu Avram. „Nu mai departe decât ieri, CCR zicea așa: Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor. În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale. Înțelegem de aici că abia în procesul de validare a turului al doilea, Curtea se putea pronunța și asupra sesizărilor primite după turul 1 și numai dacă unul dintre cei doi finaliști ar fi depus contestație. Astăzi CCR anulează complet alegerile prezidențiale, fără să se fi întâmplat niciunul dintre evenimentele pe care le evoca ieri. Știe cineva ce s-a întâmplat peste noapte?”
„Este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația. Dumnezeu, adevărul, poporul român și legea vor prevala. Nu e vorba despre mine. Se prăbușește economia, distrugeți democrația, duceți țara în anarhie. Ar fi trebuit să mergem mai departe cu votul, să respectăm dorința poporului român”, a declarat Elena Lasconi, la scurt timp după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Știu că aș fi câștigat și voi câștiga pentru că poporul român știe că voi lupta pentru el, că îl voi uni pentru o Românie mai bună. Condamn cu tărie ce s-a întâmplat astăzi. Au distrus tot ce s-a realizat cu greu în ultimii 35 de ani. Decizia CCR este ilegală, imorală și zdrobește esența democrației – votul”, a adăugat candidata USR.
„O astfel de abatere ne va costa scump în anii care vin. Am văzut cum Putin râde în felul în care puterea politică a gestionat alegerile. Nu ne permitem să devenim bătaia de joc a dictatorului. Felul în care propaganda rusească s-a răspândit în țară e o problemă foarte gravă, care trebuie să aibă consecințe. Trebuie să ne ocupăm după ce organizăm alegeri libere și arătăm întregii lumi cât de puternici suntem”, a mai spus Lasconi.
Marcel Ciolacu a precizat că: „Decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT care arată că rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate. În același timp, anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial. Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării.”
„Rușine! Lovitură de stat în plină desfășurare! Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic!”, a scris liderul Aur, Eugen Simion, pe o rețea de socializare.
Ana Birchall, candidat independent la funcția de președinte, a scris că: „Cu adevărat trăim zile interesante, istorice. Curtea Constituțională tocmai a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Conform Curții, tot procesul electoral se va relua în integralitate. De ce vine această decizie atât de târziu? Ce s-a întâmplat de ieri până azi? Care este motivarea CCR? Motivarea CCR este esențială pentru a lămuri aceste aspecte critice.
Ce se întâmplă cu recentele alegeri Parlamentare? Așa cum am tot spus, primul tur nu trebuia validat pentru că era evident că primul tur a fost viciat inclusiv prin manipulările sondajelor de opinie sau a părții cumpărate din mass media care nu a organizat dezbateri corecte cu TOȚI candidații, care au boicotat candidatura mea de exemplu refuzând dreptul românilor de a ști care sunt candidații, care le este adevăratul CV, care le sunt adevăratele fapte nu masca de marketing politic plătit din bani publici etc. Cred că în acest moment este important, este critic, să ne păstrăm calmul și să analizăm corect, pe fapte, exclusiv din punctul de vedere al interesului național. Orice incitare la violență trebuie condamnată ferm!”
„Decizia Curţii Constituţionale a României este o reacţie firească a unui stat care dovedeşte că are instituţii care încă funcţionează, chiar dacă imperfect şi cu întârziere. Este singura decizie posibilă, în faţa unei agresiuni externe brutale şi evidente, purtată pe terenul sacru al procesului electoral liber. În mod normal, nici nu ar fi trebuit să fim aici, dacă s-ar fi constatat evidenţa încă dinainte de primul tur: un candidat pro-rus, care glorifică criminali şi aruncă la coşul de gunoi eforturile României de integrare în structurile euroatlantice, nu poate fi preşedintele României”, a scris liderul PNL Sebastian Burduja.