propaganda LGTB scoli

Bulgaria a interzis propaganda LGTB în școli

Parlamentul bulgar a adoptat pe 7 august 2024 un amendament la Legea Educaţiei prin care este interzisă propaganda LGBT în şcoli.

Noua prevedere legislativă este criticată de o parte a presei și de ONG-uri. Acestea cosideră acest act normativ ca fiind similar cu cel adoptat în Federația Rusă și Ungaria, criticate de UE, relatează AFP și EFE preluate de Agerpres.

Iniţiatorii amendamentului au explicat că această lege a fost necesară din cauza propagandei prin care se normalizează orientările sexuale netradiționale.  

Astfel, legea educaţiei modificată acum de Bulgaria prevede interzicerea în şcoli a propagandei, promovării sau incitării în orice formă, directă sau indirectă, a ideilor şi punctelor de vedere relaţionate cu orientarea sexuală netradiţională şi/sau cu determinarea unei identităţi de gen distinctă de cea biologică.

Modificarea legislativă a venit din partea Partidului Vzrajdane (Renașterea), un partid ultranaționalist, de extremă dreapta, înființat în 2014.
Ipocrizia PSD: În România luptă pentru familia tradițională, la Bruxelles votează pentru LGTB

Inițial, amendamentul a fost votat de 154 de deputați, opt au fost împotrivă și nouă s-au abținut dintr-un total de 240 de aleși. După acest vot, Partidul Socialist Bulgar, care se opune ideologiei de gen și a blocat ratificarea de către Bulgaria a Convenţiei de la Istanbul, a cerut un al doilea vot. Bulgaria semnase Convenția.

Convenția de la Istanbul, cunoscută oficial drept “Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, este un tratat internațional adoptat de Consiliul Europei în 2011 al cărui scop principal este prevenirea violența împotriva femeilor.

Convenția definește clar diferitele forme de violență împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, violența sexuală, hărțuirea sexuală, mutilarea genitală feminină și alte forme de violență bazate pe gen.

Convenția a fost deschisă pentru semnare pe 11 mai 2011 în Istanbul, Turcia, și a intrat în vigoare pe 1 august 2014. Până în prezent, majoritatea statelor membre ale Consiliului Europei au semnat-o și ratificat-o.

Convenția de la Istanbul reprezintă un pas major în combaterea violenței împotriva femeilor și asigurarea drepturilor fundamentale ale acestora, promovând egalitatea de gen și protejând victimele de violență.

În unele țări, Convenția de la Istanbul a fost interpretată greșit ca fiind legată direct de promovarea drepturilor LGBT, ceea ce a generat dezbateri și opoziție față de aceasta. Unele guverne au folosit acest argument pentru a justifica refuzul de a ratifica convenția.

Alte țări care au semnat, dar nu au ratificat Convenția de la Istanbul sunt: Armenia, Cehia, Letonia, Lituania, Moldova, Ucraina, Slovacia și Ungaria. Azerbaidjanul nu a semnat și nu a ratificat convenția.

Deși nu este dedicată specific drepturilor LGBT, principiile Convenției de prevenire a violenței bazate pe gen și de nediscriminare pot contribui la protecția persoanelor LGBT împotriva violenței și abuzurilor.
Cadru universitar, în fustă la catedră. „Domnul n-a venit indecent, expunând lucruri care nu se expun.”

În Ungaria, Guvernul Orban a argumentat că se promovează ideologia de gen, ceea ce contravine valorilor naționale. Rusia nu a semnat și nici nu a ratificat Convenția motivând că nu va mai avea suveranitate juridică, dar mai ales din cauza disputei cu Consiliului Europei, al cărui membru a fost până la invazia din Ucraina.  

Bulgaria a semnat convenția, dar Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională, astfel ratificarea nu a avut loc. La al doilea vot privind propaganda LGTB în școli au fost prezenți 200 de deputați, 135 ridicând mâna pentru, 57 au fost împotrivă și opt s-au abținut.

Printre cei care au votat pentru se numără deputaţii naţionalişti, socialişti şi conservatori. Împotrivă au votat deputaţii liberali pro-europeni şi unii din Partidul Conservator al fostului premier Boiko Borisov, dar şi din formaţiunea minorităţii turce.

Susţinătorii amendamentului au subliniat că acesta reflectă valorile creştin-ortodoxe şi spiritul Constituţiei bulgare care precizează că o căsătorie poate fi numai între un bărbat şi o femeie.

Unele ONG-uri şi o parte a presei bulgare consideră că noul act normativ este similar cu cel din Rusia, care interzice activităţile pro-LGBT, dar și cu cea din Ungaria unde se interzic în şcoli materialele despre homosexualitate. Din această cauză, Ungaria a fost sancționată de către Comisia Europeană.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!