În fața riscurilor cauzate de ploi torențiale și inundații, autoritățile recomandă populației să adopte măsuri de precauție pentru a evita situațiile care pun viața în pericol. Experții recomandă, de asemenea, luarea unor măsuri preventive private pentru protejarea locuințelor și a bunurilor personale.
Sfaturi esențiale pentru siguranță
Profesorul Jörn Birkmann, specialist în riscuri naturale și schimbări climatice la Universitatea Stuttgart, subliniază pericolul extrem de a intra în subsoluri sau garaje subterane în timpul inundațiilor. „Poate fi mortal să încercați să verificați subsolul sau să recuperați obiecte de acolo. Dacă ușa subsolului se blochează brusc din cauza creșterii rapide a apei, puteți rămâne prins în interior”, explică Birkmann.
►►► Cehia, Polonia, Austria și Slovacia se pregătesc de cele mai grave inundații din ultimele decenii. Va fi mobilizată armata
Garajele subterane sunt de asemenea periculoase și nu ar trebui utilizate pentru a salva vehicule în situații de inundații. Cel mai bine este să păstrați documentele importante, cum ar fi actele de identitate și polițele de asigurare, dar și albumele de fotografii de familie, la etaje superioare.
Evitarea drumurilor inundate
O altă măsură preventivă este evitarea traversării drumurilor inundate, fie pe jos, fie cu mașina. Birkmann avertizează că apa poate părea superficială, dar chiar și o adâncime de 30 de centimetri poate fi periculoasă. „Apa până la genunchi poate părea inofensivă, dar curenții puternici și materialele transportate de apă, cum ar fi trunchiurile de copaci, pot crea situații de mare risc”, adaugă el.
►►► Cum să ne protejăm de fenomenele meteo periculoase
Măsuri pentru protecția locuinței
Pe lângă măsurile luate de autorități, Birkmann recomandă și pregătirea individuală a locuințelor. Instalarea de geamuri rezistente la apă la ferestrele subsolului și utilizarea sacilor de nisip pentru protecția împotriva inundațiilor sunt măsuri eficiente. De asemenea, montarea tablourilor electrice la etaje superioare sau chiar în grădină poate preveni riscurile de electrocutare în caz de inundații.
Încheierea unei polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale este, de asemenea, esențială pentru protecția financiară.
Urmărirea alertelor și pregătirea de urgență
Este crucial ca persoanele din zonele predispuse la inundații să urmărească în mod regulat alertele meteorologice și să aibă la dispoziție un telefon mobil încărcat pentru a primi actualizări. Birkmann sugerează și stocarea unei rezerve de apă și alimente în etajele superioare ale locuinței, în caz de întreruperi prelungite a alimentării cu electricitate.