Skip to content

Pușcăriași la 90 de ani. Au dat în cap pentru o palmă de pământ

Pușcăriași la 90 de ani. Au dat în cap pentru o palmă de pâmânt

Conflictele violente pentru pământ nu au dispărut în România secolului 21. În penitenciarul din Giurgiu sunt mulți bătrâni cu vârste peste 90 de ani care au fost condamnați pentru că au dat în cap pentru o palmă de pământ.

Construcția închisorii de maximă siguranță de la Giurgiu a început în 1994, iar șase ani s-au făcut primele angajări. A fost gândită pentru o capacitate maximă de 1.500 de deținuți.

În prezent sunt încarcerate aici 1.477 de persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 93 de ani, 600 dintre acestea fiind în regimul cel mai sever de maximă siguranţă.

Directorul penitenciarului a explicat pentru Agerpres că majoritatea deţinuţilor execută pedepse pentru furt calificat, iar cei cu vârste peste 90 de ani execută, în general, pedepse privative de libertate pentru lovituri în urma certurilor pentru pământ.
GIURGIU. Zeci de elevi dintr-o tabără, izgoniți pentru vacanța unui primar

Pușcăriașii sunt cazați în aproape 400 de camere cu baie proprie. Celulele au aproximativ 20 mp și în ele stau între doi și cinci deținuți. Liderul sindicatului din Penitenciarul Giurgiu este și șef de secție. El a explicat pentru sursa citată că supraveghează mai mulți nonagenari închiși și pentru alte fapte.

“Cel mai în vârstă are 93 de ani şi sunt mai mulţi în jurul acestei vârste. Cei cu vârste de peste 90 de ani execută pedepse pentru diverse fapte, începând de la lovituri şi altele. Se mai ceartă pe la ţară pe pământ, îşi mai dau câte o bâtă în cap sau o sapă. Sau sunt oameni mai necăjiţi care nu au avut posibilitatea să plătească energia electrică şi au chemat pe cineva să-i branşeze”, a precizat acesta. (Foto: Imagine ilustrativă realizată de Inteligența Artificială)

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!