Răchia, pălinca și țuica vor fi scutite de accize dacă persoana care le face nu produce mai mult de 150 de litri anual. Cu 100 de litri mai mult decât până acum.
Propunerea de modificare a actualului Cod fiscal prevede ca alcoolul din fructe obţinut în gospodării este scutit de accize în limita a 150 de litri anual, nu 50 cum este în prezent.
„Pălinca e o băutură românească şi cele mai bune sortimente se obţin în gospodărie, acolo unde părinţi noştri încă mai cunosc secretul. Actuala prevedere din Codul fiscal a fost scrisă, cu siguranţă, de cineva care n-a trecut niciodată prin Satu Mare, prin Sălaj, Cluj sau Maramureş unde singura băutură tradiţională este pălinca”, a precizat parlamentarul care a avut această inițiativă legislativă.
De „La Capelă”, la pușcărie. Cârciumar, condamnat pentru uciderea unor clienți cu „țuică de-un leu”
Propunerea legislativă aparține deputatului PNL de Satu-Mare, avocatul Adrian Cozma. El a explicat că actuala prevedere legislativă a fost aprobată de indivizi care n-au trecut prin Ardeal.
„Pălinca adevărată se face în cazanul din gospodărie, nu în marile distilerii. Nu este firesc să vedem cum produse care ne definesc ca naţiune dispar sub presiunea comerţului internaţional, al importurilor şi noi să avem o legislaţie care să contribuie la acest lucru.”
„Personal, nu-mi doresc să văd acest produs tradiţional dispărut sub presiunea băuturilor spirtoase care au invadat România, la preţuri neloiale. Vreau să cred că, şi peste câteva sute de ani, când vei spune pălincă spui România. Și actualul rege al Marii Britanii a fost fermecat de băutura de pe meleagurile noastre.”
Un impiegat CFR bețiv și cu pile, cauza catastrofei feroviare din 1968
„Aşadar, am propus ca volumul anual al alcoolului din fructe obţinut şi consumat în gospodărie să se majoreze de la 50 de litri, la 150 de litri, adică exact cât are nevoie o familie de la noi cu 4-6 membri să consume într-un an de zile. Am convingerea că mă vor susţine în acest demers şi parlamentarii care cunosc tradiţia rachiului din Banat sau a ţuicii de Argeş.” Să fie primit!