Skip to content

Țările se îndreaptă spre declanșarea unor „războaie alimentare”

Războaie alimentare

Tensiunile geopolitice și schimbările climatice vor genera conflicte majore pentru resursele alimentare, care vor depăși conflictele pentru petrol. Avertismentul vine de la șeful uneia dintre cele mai mari companii de comerț cu produse agricole din lume.

„Am purtat multe războaie pentru petrol. Vom lupta războaie și mai mari pentru alimente și apă”, a declarat Sunny Verghese, director executiv al Olam Agri, o companie de comerț agroalimentar cu sediul în Singapore, conform Financial Times.

Într-un discurs ținut la conferința Redburn Atlantic și Rothschild de săptămâna trecută, Verghese a subliniat că barierele comerciale impuse de guverne pentru a-și proteja proviziile interne de alimente au exacerbat inflația alimentară.

Marii comercianți de produse agricole, care au înregistrat profituri record în 2022, după invazia Rusiei în Ucraina și creșterea prețurilor alimentelor, au fost acuzați de amplificarea inflației prin impunerea unor marje comerciale menite să crească profitul.
►►► Putin își face provizii uriașe de alimente într-un buncăr secret. „Ar putea hrăni cel puțin 200 – 300 de oameni”

Provizii strategice de mărfuri

Sunny Verghese afirmă însă că inflația ridicată a prețurilor la alimente este parțial cauzată de intervenția guvernelor. Proliferarea barierelor comerciale netarifare în 2022 (1.266 de măsuri în 154 de țări) ca răspuns la război a creat un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă.

Țările bogate și-au făcut provizii cu mărfuri strategice, generând o cerere exagerată și, implicit, prețuri mai mari, potrivit lui Verghese.

„India, China, toată lumea are rezerve de marfă. Asta alimentează problema globală.” Prețurile la alimente au început să crească odată cu pandemia de Covid-19 și au explodat după invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce unii exportatori de grâne și îngrășăminte au fost blocați din cauza conflictului.
►►► Cum ne poate ajuta alimentația să încetinim îmbătrânirea creierului

Schimbările climatice care afectează producția agricolă globală au determinat tot mai multe guverne să adopte politici protecționiste, subliniază publicația Financial Times, citată de TVR Info.

În 2022, Indonezia a interzis exportul de ulei de palmier pentru a proteja piața internă, iar India a impus restricții la exportul unor tipuri de orez pentru a reduce prețurile pe piața internă înainte de alegerile parlamentare.

Aceste măsuri sunt exact ceea ce nu trebuie, avertizează Verghese, subliniind că trendul politicilor protecționiste va continua și va provoca războaie alimentare.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!