Ministerul Apărării Naționale din România atrage atenția asupra faptului că pe rețelele de socializare circulă mai multe informații false privind ordine de încorporare în armata română în contextul conflictului ruso-ucrainean.
Într-unul dintre aceste anunțuri este publicat un document prin care un bărbat este chemat la baza militară de la Deveselu pentru un „stadiu de pregătire”. În documentul de mai jos, care nu are antet, ci doar o ștampilă și o semnătură, este menționat articolul 27 alineatul 5 din Legea 446/2005 privind pregătirea populaţiei pentru apărare.
În primul rând, Legea privind pregătirea populației pentru apărare este din 2006 și nu există nicio lege cu nr. 446 din 2005. Mai mult, articolul 27, alineatul 5 din Legea 446/2006 stipulează: „Forma şi conţinutul documentului eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tânăr la comisia de recrutare-încorporare, se stabilesc prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ministrului sănătăţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.”
Pe de altă parte, este clar că autorul documentului nu cunoaște termenii militari care se folosesc în aceste situații și folosește termenul de „înrolare”.
NU se fac încorporări!
Ministerul Apărării Naționale informează că Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări și cere românilor să se informeze NUMAI din surse oficiale.
„Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme”, mai explică oficialii Ministerului.
În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005. Potrivit acestui act legislativ, de la 1 ianuarie 2007, serviciul obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus nu mai există.
Drept urmare, reluarea încorporărilor se poate face doar pe durata stării de război, a stării de mobilizare şi pe timpul stării de asediu. În aceste trei situații devine obligatorie executarea serviciului militar devine obligatorie.
Un alt mesaj similar distribuit pe rețelele de socializare este acela potrivit căruia românii cu vârsta cuprinsă între 20 și 35 de ani au 72 de ore la dispoziție pentru a se prezenta la „un centru de înrolare”. Un termen care nu se folosește în limbajul cazon.
O simplă căutare în repertoriul legislativ disponibil pe site-ul Camerei Deputaților demonstrează că nu există niciun ordin cu nr. 312/2014 emis de Ministerul Apărării Naționale. De fapt, nici o altă instituție din România nu a emis în aprilie 2014 un ordin cu numărul 312.
Rachetele Patriot încing spiritele. Federația Rusă vrea să păzească baza americană de la Deveselu?