Skip to content

Reforma Schengen. Controalele la frontierele interne, extinse semnificativ

Reforma regulilor Schengen

Statele din spațiul Schengen pot introduce controale la frontierele pentru o perioadă de mai mulți ani dacă există riscul de atacuri teroriste sau amenințări ale rețelelor de crimă organizată, Cu toate acestea, astfel de controale la frontieră trebuie să fie o ultimă soluție.

În viitor, controalele la frontieră în UE pot fi permise până la trei ani în cazul unor amenințări grave. Negociatorii din Parlamentul European și din statele UE au convenit miercuri, 7 februarie, asupra unei reforme a regulilor Schengen.
Citiți și: Săgeți între Austria și Comisia Europeană pe tema intrării României în Schengen

De exemplu, dacă există riscul de atacuri teroriste sau de crimă organizată, controalele la frontieră pot fi introduse pe o perioadă de șase luni și reînnoite. Până acum, perioada maximă totală era de doi ani, iar acum a fost prelungită cu un an, după cum a anunțat acum Parlamentul UE. Însă acest lucru este posibil numai în „circumstanțe excepționale”, controalele la frontieră trebuind să rămână ultima soluție.

Statele UE ar trebui să evalueze proporționalitatea măsurii și să pregătească o evaluare a riscurilor după șase luni. Parlamentul și statele UE urmează să aprobe oficial proiectul, dar acest lucru este considerat o formalitate.
Citiți și: Președintele României: Singurii vinovaţi pentru faptul că nu suntem în Schengen sunt pesediştii

Spațiul Schengen este destinat să asigure circulația nerestricționată a oamenilor în Europa, fără controale la frontieră. În decembrie s-a decis extinderea zonei pentru a include România și Bulgaria, însă deocamdată au fost ridicate doar controalele la frontierele aeriene și maritime.