Skip to content

Regimul dictatorial al lui Assad, la final. Sirienii au scăpat de războiul civil și opresiune

Regimul dictatorial al lui Assad, la final. Sirienii au scăpat de războiul civil și opresiune

Căderea regimului dictatorial de la Damasc marchează un moment istoric şi un punct de cotitură pentru poporul sirian, care a fost supus suferinţelor şi opresiunii, arată Ministerul român al Afacerilor Externe într-un comunicat de presă transmis duminică.

„Dictatura crudă a lui Assad s-a prăbuşit. Această schimbare istorică în regiune oferă oportunităţi, dar nu este fără riscuri. Uniunea Europeană este pregătită să ajute la reconstrucţia unei Sirii care să protejeze minorităţile după căderea dictaturii crude a lui Bashar al-Assad,” a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rebelii conduşi de islamişti radicali și susținuți de Turcia au intrat duminică, 8 decembrie, în Damasc după o ofensivă fulgerătoare, provocând fuga din ţară a lui Bashar al-Assad şi punând capăt regimului de cinci decenii al partidului Baas. Consilierii iranieni ai fostului dictator și-au luat tălpășița.

Ministerul de Externe iranian a precizat că Teheranul speră să păstreze bune relaţii cu Siria după alungarea aliatului său și că va respecta decizia poporului sirian cu privire la viitorul lui politic.

Potrivit unor informaţii neconfirmate, Teheranul s-ar afla deja în contact cu alianţa islamistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS) spre a facilita o retragere paşnică a Gardienilor Revoluţiei Iraniene din Siria. HTS conduce facţiunile rebele care l-au izgonit pe Assad.

Luptătorii rebeli au luat cu asalt ambasada iraniană la Damasc şi au vandalizat-o. Diplomaţii iranieni şi restul personalului părăsiseră însă ambasada înainte ca atacul să aibă loc, a indicat Ministerul de Externe.
Odiseea unui refugiat sirian prin Colonia Psihopaților. Germania și Grecia, condamnate de CEDO

Pentru Teheran, Assad a fost un aliat de importanţă strategică, Siria servind drept coridor pentru aprovizionarea cu arme a luptătorilor Hezbollah din Liban. Pe de altă parte, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că este o zi istorică și a ordonat armatei să preia controlul zonei tampon de pe Înălţimile Golan.

El a mai spus că sfârşitul regimului Assad înseamnă oportunităţi importante, dar şi riscuri pentru Israel. „Aceasta este o zi istorică în istoria Orientului Mijlociu şi o consecinţă directă a loviturilor pe care noi le-am dat Iranului şi Hezbollahului (libanez), principalii susţinători ai regimului Assad, ceea ce a declanşat o reacţie în lanţ în Orientul Mijlociu”, a mai afirmat Netanyahu.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat satisfacţia pentru căderea „statului barbariei”. La rândul său, Olaf Scholz a spus că „Bashar al-Assad şi-a oprimat poporul într-un mod brutal, are nenumărate vieţi pe conştiinţă şi a împins nenumărate persoane să fugă din Siria, din care multe au ajuns în Germania”.

Oficialii de la Ankara au precizat că „Turcia este pregătită să-și asume responsabilitatea a tot ceea ce este necesar pentru a pansa rănile Siriei şi a-i garanta unitatea, integritatea şi securitatea”.
Proces în Germania. „Drogul jihadului” din Siria via România. Banii ajungeau la Armată

„Trebuie să fim vigilenţi în această perioadă de tranziţie. Noi comunicăm cu grupurile (opoziţiei) pentru a ne asigura că organizaţiile teroriste, în special DAESH (acronimul arab al Statului Islamic) şi PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizație declarată teroristă de Turcia) nu profită de situaţie”, a declarat ministrul de Externe turc.

Turcia are o frontieră de peste 900 km cu Siria şi adăposteşte pe teritoriul său în jur de trei milioane de refugiaţi sirieni. Potrivit mai multor publicații internaționale, inclusiv agenția de presă rusă TASS, Bashar al-Assad ar fi fugit la Putin.

Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care se traduce drept „Organizația pentru Eliberarea Levantului” (sau „a Siriei”), este un grup islamist armat activ în conflictul din Siria. HTS a fost format în ianuarie 2017 prin fuziunea mai multor grupuri insurgente, dintre care cel mai important a fost Jabhat Fatah al-Sham (anterior cunoscut ca Jabhat al-Nusra), fosta filială siriană a rețelei Al-Qaida. A intrat adesea în conflict cu alte grupuri rebele siriene, inclusiv cu facțiuni mai moderate susținute de Turcia și Occident.

Deși HTS a declarat că nu mai are legături oficiale cu Al-Qaida, organizația este în continuare considerată extremistă și este desemnată organizație teroristă de către mai multe state, inclusiv SUA, Rusia, și țările Uniunii Europene. Promovează o interpretare strictă a islamului sunnit și urmărește instaurarea unui stat islamic în Siria, bazat pe legea islamică (Sharia).

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!