În cadrul unei operațiuni internaționale de amploare desfășurate în data de 17 octombrie de forțele de ordine din Estonia, Finlanda, România și Serbia, cu sprijinul Europol și Eurojust, au fost arestați 47 de traficanți de droguri. Rețeaua criminală era specializată în traficul de tablete psihotrope, medicamente utilizate pentru tratarea tulburărilor de panică și anxietate, care au fost exportate ilegal în cantități mari. Pastilele confiscate au o valoare de piață de aproximativ 12,5 milioane de euro.
Traseul traficului de medicamente
Conform anchetei, rețeaua infracțională se aproviziona cu cantități mari de tablete psihotrope din Serbia, le transporta ilegal în România, iar de acolo erau distribuite în Estonia, Finlanda și Norvegia pentru a fi vândute pe străzi. În urma operațiunilor naționale, autoritățile au confiscat peste 6 milioane de pastile destinate pieței negre.
►►► Industria farma, 110.000.000 de euro oferite asociațiilor de pacienți din Europa. Unele au făcut lobby pentru medicamente
Medicamentele traficate, Ksalol și Rivotril, sunt eliberate în mod normal doar pe bază de rețetă și sunt folosite pentru gestionarea tulburărilor de panică și anxietate, însă ele sunt adesea abuzate pentru efectele lor de euforie și dez inhibare, fiind consumate în scop recreațional. Utilizarea necontrolată a acestor substanțe poate avea un impact semnificativ asupra sănătății publice.
Implicarea Europol și Eurojust
Operațiunea a fost coordonată de Europol, care a avut un rol esențial în analiza informațiilor colectate și în identificarea membrilor rețelei criminale. Suspecții principali se ocupau de finanțarea, organizarea și gestionarea transporturilor de pastile. Membrii sârbi ai rețelei au furnizat cantități mari de tablete din Serbia, care au fost traficate în secret în România, de unde au fost distribuite de curieri români în țările nordice. Odată ajunse la destinație, pastilele erau vândute pe străzile din Estonia, Finlanda și Norvegia de cetățeni români implicați în rețea.
►►► Bunuri de 4,3 milioane de euro, sechestrate de la o rețea de români din Italia. Afacerea, mașini cu kilometrajul modificat
În timpul operațiunilor, autoritățile au confiscat cantități mari de pastile, bani, telefoane mobile, arme de foc și mașini de lux. În România au fost confiscate și două locuințe aparținând membrilor rețelei. Eurojust a jucat, de asemenea, un rol important, coordonând echipa de anchetă comună (JIT) și asigurând executarea ordinelor europene de investigație.