Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va introduce un nou sistem informatic în următorii doi ani, menit să debirocratizeze și să îmbunătățească capacitatea de lucru a actualei platforme, a declarat dr. Valeria Herdea, președinta CNAS, la bilanțul activității la șase luni de la preluarea mandatului.
Dr. Herdea a anunțat că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Redimensionare, standardizare și optimizare a Platformei informatice din asigurările de sănătate – PIAS”. Acest proiect, finanțat cu fonduri europene, va permite CNAS să implementeze un nou sistem informatic cu o capacitate superioară actualei platforme.
►►► Consumul de cafea poate reduce riscurile pentru sănătate legate de statul prea mult pe scaun
Beneficiile noii platforme informatice
Noua platformă va integra toate funcțiile existente și va aduce numeroase inovații. Printre acestea, se numără posibilitatea ca cetățenii români să își obțină rețetele din orice țară europeană și eliminarea completă a formularelor pe hârtie. De asemenea, fiecare cetățean va putea accesa propriul dosar electronic într-un mod securizat.
Noua platformă va permite ca dosarul electronic al fiecărui pacient să fie accesibil tuturor furnizorilor de servicii medicale, facilitând astfel intervenția și simplificând traseul pacientului. Interfața prietenoasă va permite și accesul persoanelor cu dizabilități la propriile date medicale, a explicat Valeria Herdea.
►►► Consumul zilnic de multivitamine nu este benefic. „Promit prea mult și oferă prea puțin”
Securizarea datelor, prioritatea principală
Un aspect esențial al noii platforme este securizarea datelor. Cel mai important obiectiv este asigurarea securității datelor tuturor românilor. În contextul actual, securitatea cibernetică este esențială pentru a proteja confidențialitatea informațiilor noastre, a subliniat Herdea.
Progrese în debirocratizare
În cadrul eforturilor de debirocratizare, CNAS a implementat sistemul e-factura și a inițiat procesul de organizare a Punctului Național de Contact în materie de e-Sănătate pentru asistența medicală transfrontalieră. Acest punct va facilita implementarea Rețetei Electronice și a Rezumatului Pacientului la nivel european.