Skip to content

Reuters: Tragedia aviatică din Kazahstan, mâna Rusiei

Reuters Tragedia aviatică din Kazahstan, mâna Rusiei

Tragedia aviatică din Kazahstan, în urma căreia au murit zeci de oameni, pare să fi fost provocată de o baterie antiaeriană a Rusiei, potrivit Reuters care citează patru surse. Practic, aeronava a încercat să evite o coliziune cu proiectilele de la sol.

Un avion al Azerbaijan Airlines care s-a prăbușit în Kazahstan pe 25 decembrie a fost doborât de un sistem de apărare antiaeriană rusesc, au declarat pentru Reuters patru surse din Azerbaidjan cu cunoștințe despre investigație.

Un avion de pasageri Embraer 190 s-a prăbușit în apropierea orașului Aktau din Kazahstan. Au murit 38 de persoane. Aeronava a deviat dintr-o zonă a Rusiei unde Moscova a utilizat sisteme de apărare antiaeriană împotriva atacurilor cu drone ucrainene în ultimele luni.

Avionul de pasageri, care efectua un zbor pe ruta Baku – Groznîi, s-a prăbuşit în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan. La bord se aflau 67 de persoane, dintre care 62 de pasageri şi cinci membri ai echipajului.

Aeronava fusese direcţionată către Aktau după ce s-a cerut aterizarea de urgenţă. O comisie de stat prezidată de prim-ministrul Ali Asadov a fost înființată pentru a investiga cauzele accidentului.

Zborul J2-8243 al Azerbaijan Airlines a deviat cu sute de kilometri de la ruta sa programată pentru a se prăbuși pe malul opus al Mării Caspice. Autoritatea aeronautică a Rusiei a descris accindetul ca fiind cauzat de impactul cu o pasăre.

Oficialii nu au explicat imediat de ce avionul a traversat marea, însă prăbușirea a avut loc după ce atacuri cu drone ucrainene au lovit, în această lună, regiunea Cecenia din sudul Rusiei. Cel mai apropiat aeroport rusesc de pe traseul zborului a fost închis miercuri dimineața, mai menționează Reuters.

În imaginile publicate, se vede că avionul are o traiectorie sinusoidală înainte de a se îndrepta spre sol. Cel mai probabil, pentru o scurtă peioadă de timp, echipajul a reușit să țină aeronava sub control. Nu se văd urme vizibile ale unui impact cu un obiect aerian.

Potrivit BBC, Moscova a avertizat împotriva promovării unor ipoteze potrivit cărora avionul de pasageri ce se îndrepta spre Rusia a fost victima unor manevre ale Kremlinului.

Unii experți în aviație au sugerat că avionul companiei Azerbaijan Airlines a fost lovit de sisteme de apărare aeriană deasupra Ceceniei, iar presa de stat din Azerbaidjan a citat oficiali care au declarat că o rachetă rusă a fost responsabilă.
Doborârea MH17. Zece ani de minciuni și negare din partea Rusiei

Înainte de prăbușirea sa lângă orașul kazah Aktau, avionul a fost redirecționat peste Marea Caspică, de la destinația sa din Cecenia. Aeronava a decolat pe 25 decembrie din capitala Azerbaidjanului, Baku. Acesta trebuia să zboare spre Groznîi, în Cecenia, dar a fost redirecționat din cauza ceții, potrivit companiei aeriene.

Un pasager supraviețuitor a declarat pentru televiziunea rusă că crede că pilotul a încercat de două ori să aterizeze în ceață densă deasupra orașului Groznîi, înainte ca „la a treia încercare să explodeze ceva… o parte din fuselaj s-a desprins”.

Avionul a fost redirecționat către aeroportul Aktau, aflat la aproximativ 450 km spre est. Imagini video arată avionul îndreptându-se cu viteză mare spre sol înainte să iac foc la impact.

Autoritățile din Kazahstan au recuperat înregistratorul de date al zborului și o investigație este în desfășurare. La scurt timp după accident, relatările televiziunii de stat din Rusia au indicat că cea mai probabilă cauză a fost o coliziune cu un stol de păsări.

Cu toate acestea, un astfel de impact duce, de obicei, la o aterizare de urgență mai degrabă decât la o abatere bruscă de la traseu, a explicat analistul aviatic Richard Aboulafia agenției de știri Reuters. „Poți pierde controlul avionului, dar nu deviezi violent de la curs”, a spus el.

Justin Crump, de la compania de consultanță în riscuri Sibylline, a declarat că modelul daunelor din interiorul și exteriorul avionului indică faptul că apărarea aeriană rusă activă în Groznîi ar fi putut cauza accidentul.

„Pare foarte mult ca o detonare a unei rachete de apărare aeriană în partea din spate și stânga avionului dacă te uiți la modelul de fragmente pe care îl vedem”, a declarat el pentru BBC.

Pe 26 decembrie, canalul de stat AnewZ din Azerbaidjan a afirmat că o investigație preliminară a concluzionat că avionul a fost lovit de fragmente dintr-o rachetă sol-aer aparținând sistemului Panție-S folosit de Rusia.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!