Transportatorii de bunuri care folosesc Pasul Brenner din Alpi, între Austria şi Italia, vor fi nevoiți să își facă o rezervare pentru tranzit. Decizia a fost luată din cauza cozilor de camioane și de impactul asupra mediului cauzat de congestionarea traficului, scrie Bloomberg, preluat de Agerpres.

Această măsură face parte din planul Uniunii Europene de gestionare mai bună a lanţurilor de aprovizionare pentru blocul comunitar.

Oficialii din landul german Bavaria, landul austriac Tirol şi regiunea italiană Tirolul de Sud au semnat un acord pentru digitalizarea traficului pentru autostrada care trece prin Alpi.

Anul trecut, pe aici au trecut 2,5 milioane de camioane. În 2000, era folosit de numai 1,1 milioane de camioane. Prin Pasul Brenner, aflat altitudine de 1.374 de metri,  trece aproape jumătate din totalul mărfurilor care tranzitează Alpii.

Propunerea legată de rezervare va fi supusă dezbaterii parlamentelor din cele trei state. „Va fi un sistem de rezervări similar cu sloturile de pe un aeroport. Gratuit, dar obligatoriu”, a declarat premierul landului Bavaria pe 12 aprilie.

Pe sub Pasul Brenner se lucrează la un tunel feroviar cu o lungime de 64 de kilometri care ar urma să preia o parte din traficul de marfă. Tunelul va fi finalizat în 2032, costurile fiind estimate la aproape zece miliarde de euro.

Austria prelungește controalele de frontieră la granițele cu Ungaria și Slovenia