Român din Belgia, sclav la spălătoria auto a unei familii de indieni

Trei membri a unei familii de origine indiană, un cuplu și fratele principalului inculpat, sunt urmăriți penal de procurorii din Namur pentru exploatare. Aceștia sunt acuzați că au profitat de vulnerabilitatea lui Nicolaie, un român de 40 de ani, fără domiciliu stabil în Belgia.

Aceștia l-au angajat pe acesta în 2016 și 2017 la spălătoria lor auto din Andenne, în calitate de liber profesionist. Era plătit cu sume între 300 și 600 de euro pe lună pentru o muncă epuizantă de aproape 69 de ore pe săptămână.

Românul a fost adăpostit într-un container de 12 metri pătrați, fără ferestre sau guri de aerisire unde dormea ​​pe o saltea pe jos. Mai mult, Nicolaie era urmărit de patronii săi cu ajutorul unor camere de supraveghere.

“Astăzi, clientul meu locuiește în Liège și încearcă să uite ce a trăit în Andenne”, a explicat avocatul bărbatului care solicită daune morale de 5.000 de euro pentru clientul său și rambursarea a 49.621 EUR cu titlu de restanțe salariale.

„A lucrat aproape 69 de ore pe săptămână: de la 8:30 la 19:00, de luni până sâmbătă și de la 8:30 la 14:00 duminică, nu a avut o singură zi liberă, a fost sclav. Locul în care a fost cazat era nesănătos, contrar demnității umane.”

Victima și-a făcut cunoscută situația în timpul unui control efectuat pe 14 iunie 2017. „Principalul inculpat a fost deja condamnat pentru fraudă, uz de fals, trafic de persoane și asociere criminală, deci cunoaște legislația în vigoare în țara noastră”, a declarat procurorul de caz.

Acesta cere o pedeapsă de 3 ani de închisoare și o amendă de 10.000 de euro pentru principalul inculpat. Pentru soția și fratele său, solicită 200 de ore de muncă și amenzi de 5.000 de euro. 10.000 € amendă pentru compania pe care o reprezintă spălătoria auto. Sunt solicitate și contribuții de 67.988 € neplătite la ONSS (Oficiul Național pentru Securitate Socială), precum și confiscarea a 20.018 € prezenți în conturile companiei. În plus, se cere ca spălătoria auto să fie închisă timp de doi ani.

Instanța a stabilit data de 13 noiembrie ca termen pentru depunerea de documente de către părți.

BELGIA: Companie care angaja șoferi români de TIR, judecată pentru un prejudiciu de 65.000.000 de euro

Român din Belgia, împușcat în cap de un polonez care credea că vrea să răpească copii de pe stradă

Polizoare, bormașini și drujbe de 1.100.000 de euro, furate din Franța și Belgia de o grupare de români

BELGIA: Ce trebuie făcut în cazul unei tamponări sau al unui accident. Ce alte reguli rutiere există

  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA