Skip to content

Amendă de 80.000 de euro și închisoare pentru un român care și-a exploatat conaționalii la muncă în Belgia

Romani exploatati in Belgia

Un român de 39 de ani a fost arestat joi dimineață, 4 iulie, imediat după ce un judecător din Tongeren l-a condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de persoane. Acesta a adus zece culegători de fructe din România în Belgia, unde au fost exploatați financiar. În schimbul muncii lor, le-a confiscat o mare parte din câștigurile obținute muncind din greu.

Judecătorul din Tongeren l-a condamnat pe român la trei ani de închisoare efectivă pentru trafic de persoane și înșelarea lucrătorilor sezonieri. Bărbatul, care a lucrat și el ca culegător de fructe în trecut, a fost prezent în instanță pentru a auzi sentința și a fost imediat arestat după ce judecătorul a ordonat reținerea sa imediată. „Există temerea că se va sustrage pedepsei”, a declarat judecătorul. În timpul procesului, inculpatul a afirmat că dorește să se întoarcă la familia sa din România, ceea ce nu a fost în avantajul său la pronunțarea deciziei.
►►► Amendat în Belgia pentru că circula cu o mașină înmatriculată în România și fără asigurare

Înșelăciune pură

În 2023, bărbatul a adus în Belgia cel puțin zece lucrători sezonieri români pentru a lucra în livezile din Borgloon. El nu a participat la muncă, ci a preferat să orchestreze un plan prin care să profite de compatrioții săi. Le-a confiscat cardurile bancare și a reținut o sumă considerabilă din salariile lor minime. „A existat o perioadă în care reținea peste patruzeci la sută din salariul lor net”, a declarat procurorul din Tongeren. „I-a făcut dependenți de el. Astfel, a evitat ca aceștia să se întoarcă în România, lăsându-i fără libertatea de a veni și pleca.”

Bărbatul le-a spus conaționalilor săi că banii erau necesari pentru transportul, cazarea și întreținerea lor, însă aceste cheltuieli erau deja acoperite de compania de fructe pentru care lucrau. „Aceasta este o înșelăciune pură. În două luni, pentru zece lucrători sezonieri, a câștigat 8.172 de euro”, a adăugat procurorul. Inculpatul a recunoscut faptele. „Acum realizez că nu aveam dreptul la acești bani. Regret și nu se va mai întâmpla niciodată”, a declarat el.
►►►Autoturism furat din Belgia, depistat la frontieră. „L-am luat în leasing, n-am mai plătit ratele”

Sentința judecătorului

Pe lângă condamnarea la închisoare, judecătorul l-a obligat pe bărbat să plătească o amendă de 80.000 de euro, echivalentul unei amenzi minime de 8.000 de euro pentru fiecare victimă. De asemenea, profitul obținut ilicit va fi confiscat.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!