Skip to content

Tineri români înființează firme fantomă de construcții în Germania. Paradisul mafiei

romani mafie germania

Tineri români și bulgari înființează firme fantomă de construcții în Germania, folosite ulterior pentru operațiuni financiare ilegale.

Inspectorul fiscal a povestit pentru Tagesschau experiența sa în combaterea bandelor criminale care spală bani prin intermediul firmelor fantomă și a oamenilor de paie.

Indiferent dacă este vorba de scheme de fraudă, spălare de bani sau muncă la negru, Steuerfahndung este adesea prima autoritate chemată să investigheze astfel de cazuri.

Steuerfahndung este un departament specializat în cadrul autorităților fiscale din Germania responsabil cu investigarea și combaterea infracțiunilor fiscale. Se ocupă de detectarea și prevenirea evaziunii fiscale, fraudelor fiscale și altor infracțiuni legate de taxe și impozite.
Opt persoane implicate într-o rețea de muncă ilegală în construcții, arestate în Germania

Inspectorii Steuerfahndung au autoritatea de a efectua percheziții, de a confisca documente și bunuri și de a desfășura investigații amănunțite pentru a aduna probe împotriva celor suspectați de infracțiuni fiscale.

Un astfel de inspector fiscal știe că realitatea nu este atât de departe de poveștile cu mafioți gangsteri din filme.

O schemă de fraudă deosebit de populară este cea a firmelor fantomă. Conturile firmelor fantomă sunt golite, banii cash fiind scoși în valize de bani din bancă. Înainte ca o raportare de spălare de bani să fie procesată de bancă, banii au dispărut deja.

Inspectorul este specializat în firme fantomă și oameni de paie de aproximativ cinci ani, dar chiar și el mai este uneori surprins.
Zeci de români răniți într-un incendiu produs în Germania. Poliţia suspectează că focul a fost declanşat intenţionat

„Sumele încep de la milioane, vorbim de 50 sau 100 de milioane de euro. Au fost deja tranzacționate prin conturi bancare și parțial retrase în numerar. Nu mi-aș fi imaginat asta acum câțiva ani că este așa”, a explicat inspectorul fiscal.

El și colegii lui fiscali verifică înregistrările comerciale suspecte. De obicei, oamenii de paie joacă un rol crucial în afacerile cu firme fantomă, deoarece în Germania oricine poate înființa o afacere. Acest lucru este în avantajul bandelor mafiote și clanurilor.

Înregistrările de firme sunt transmise de primării către birourile fiscale unde intervin autoritățile și inspectorii fiscali și examinează cazurile.

Un indiciu important sunt persoanele care au înregistrat afacerea, spune inspectorul fiscal: „Au venit persoane din Bulgaria sau România în Germania, relativ tinere, de 18, 19 ani și, în ziua sosirii au înființat o firmă de construcții civile”.
„Nici neamțul nu mai e neamț. Nu sunt inferioară că m-am născut în România.”

O vizită la adresa firmei arată adesea că așa-numiții fondatori nu au fost niciodată la acel loc. Landul Baden-Württemberg este un paradis pentru mafie. Experții consideră că autoritățile de acolo trebuie să se pună capăt criminalității organizate și bandelor mafiote.

Biroul de poliție criminală din Baden-Württemberg confirmă că numărul real de mafioți care trăiesc în Baden-Württemberg este ridicat. Un motiv este, printre altele, puterea economică a landului.

Traficul de droguri, fraudele, infracțiunile cu arme și spălarea banilor sunt infracțiunile cu care se confruntă autoritățile. Jurnalișrii canalului de televiziune ARD a investigat cum criminalitatea organizată folosește în mod deliberat oameni de paie din Europa de Est pentru a ascunde mișcările de bani cu ajutorul firmelor fantomă.

Ancheta „Cartelul oamenilor de paie – Furnizori pentru mafie” arată cât de ingenioase și perfide pot fi schemele de fraudă și a este difuzată pe 30 iulie.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!