Comisia Europeană a aprobat pe 15 octombrie o evaluare preliminară pozitivă pentru șase dintre obiectivele și 62 dintre cele 68 de jaloane legate de a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro (net de prefinanțare), în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, elementul central al NextGenerationEU.
A treia cerere de plată acoperă pași importanți în implementarea a 37 de reforme și 17 investiții care vor aduce schimbări pozitive pentru cetățeni și companii din România, în domeniile tranziției verzi și digitale, transportului durabil, renovării energetice, regimurilor fiscale și de pensii, mediului de afaceri, mobilității urbane, turismului și culturii, sănătății, reformelor sociale, bunei guvernări, educației, precum și gestionării apei, deșeurilor și pădurilor.
Măsurile cheie din această cerere de plată includ creșterea eficienței energetice în industrie, reforma sistemului public de pensii și investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor existente.
În ceea ce privește eficiența energetică, Comisia a constatat că România a rezolvat cadrul legislativ prin care se introduc măsuri pentru a facilita investițiile în eficiența energetică din industrie. Printre altele, această reformă elimină obstacolele în calea contractării pentru performanța energetică, introduce supravegherea pieței și aplicarea standardelor pentru eficiența energetică și stabilește noi standarde pentru instrumentele financiare ecologice.
Un nou cadru legislativ a intrat în vigoare legat de pensiile speciale care vor fi calculate pe baza principiului contributivității, a vechimii în profesie și a ajustării procentului legat de venitul obținut. Principiul contributivității presupune că beneficiile de pensie vor depinde de suma contribuțiilor plătite pe parcursul vieții profesionale. De asemenea, Bruxelles-ul a constatat că au fost semnate contracte pentru renovarea energetică și renovarea integrată (consolidarea seismică și eficiența energetică) a clădirilor rezidențiale și publice.
Pensionarii se pregătesc de procese în urma deciziilor de recalculare a pensiilor
Comisia a constatat că șase jaloane nu au fost îndeplinite în acest moment: reformele guvernanței întreprinderilor de stat, investițiile în transport și reforma regimului fiscal pentru microîntreprinderi. Prin urmare, instituția condusă de Ursula von der Leyen a prospus suspendarea unei părți a plății, conform articolului 24(6) din Regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. Această procedură oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau obiectivele restante, în timp ce primesc o plată parțială legată de jaloanele și obiectivele care au fost îndeplinite satisfăcător.
Comisia a transmis Comitetului Economic și Financiar (EFC) evaluarea sa preliminară pozitivă cu privire la jaloanele și obiectivele îndeplinite satisfăcător, iar acesta are patru săptămâni pentru a emite un aviz. În paralel, Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că jaloanele respective legate de investiții și reforme nu au fost îndeplinite satisfăcător, iar Bucureștiul are o lună pentru a trimite observațiile sale.
După avizul EFC privind evaluarea preliminară pozitivă și după evaluarea observațiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care plata poate fi făcută. Dacă, în urma observațiilor României, Comisia confirmă evaluarea că jaloanele respective nu au fost îndeplinite satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată.
Pensiile speciale. Ministrul Muncii a evitat să explice cum va gestiona problema
Din acel moment, România va avea o perioadă de șase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârșitul acelei perioade, Comisia va evalua dacă aceste jaloane au fost îndeplinite satisfăcător. Dacă da, Comisia va ridica suspendarea și va efectua plata sumei suspendate. Planul de redresare și reziliență al României include o gamă largă de măsuri de investiții și reforme. Planul va fi finanțat cu 28,5 miliarde de euro, dintre care 13,6 miliarde sub formă de granturi și 14,9 miliarde sub formă de împrumuturi.