Anul trecut, durata obişnuită a programului de lucru săptămânal al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană a fost de 37,5 ore, în medie, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
Datele relevă diferențe semnificative între statele membre. De exemplu, Grecia a înregistrat cea mai lungă săptămână de lucru, cu 41 de ore, urmată de Polonia cu 40,4 ore și România cu 40,2 ore.
România, pe locul doi în topul UE din punct de vedere al lipsurilor materiale grave
Pe de altă parte, Olanda a avut cea mai scurtă săptămână de lucru, cu 33,2 ore, urmată de Germania cu 35,3 ore și Danemarca cu 35,4 ore.
În ceea ce privește persoanele cu regim de muncă part-time, România se află în fruntea clasamentului european, cu o săptămână de lucru medie de 26,2 ore, la fel ca în Suedia, în timp ce Portugalia înregistrează cea mai scurtă săptămână de lucru, cu 18,6 ore.
Cei mai fericiţi oameni din UE trăiesc în Belgia, Olanda şi Austria
Dacă ne uităm la diferențele între angajați și liber-profesioniști, profesioniștii independenți cu angajați (adică angajatori) au avut cea mai lungă săptămână de lucru în UE, cu 47,5 ore, fiind urmați de liber-profesioniști fără angajați (lucrători pe cont propriu) cu 40,7 ore lucrate pe săptămână.