Skip to content

Rotație de trupe la Baza militară Mihail Kogălniceanu. Sosesc 2.500 de soldați americani

Militari americani Mihail Kogalniceanu

În următoarele săptămâni, mii de militari americani vor fi desfășurați în Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța, înlocuindu-și colegii care și-au încheiat misiunea de nouă luni în România. Decizia vine în contextul măsurilor luate de Statele Unite pentru întărirea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014.

De la sfârșitul lunii iunie, militarii americani au început să sosească în Baza Mihail Kogălniceanu. În total, 2.500 de soldați din Fort Johnson, Louisiana, vor ajunge la Constanța. Scopul misiunii lor este de a întări flancul estic și de a descuraja orice potențială agresiune rusă.

Analistul militar Virgil Bălăceanu subliniază importanța strategică a regiunii: „Trebuie să controlăm Dobrogea. Controlul Dobrogei înseamnă și o prezență militară cu elemente de descurajare, o prezență care să nu aibă o valoare simbolică, ci una reală”.
►►►Mihail Kogalniceanu devine cea mai mare bază aeriană NATO din Europa

Militarii care sosesc la Kogălniceanu fac parte din Divizia a 10-a Montană, o unitate cu experiență vastă în misiuni internaționale în Somalia, Kosovo, Bosnia, Irak și Afganistan. În ultimii ani, forțele americane au adus în această bază elicoptere de transport și atac, precum și blindate grele, inclusiv tancuri Abrams.

„Elemente care ar trebui să apară mai consistent, apropo de donația unui sistem Patriot către Ucraina, din punct de vedere al apărării antiaeriene și antirachetă în această zonă. Să sperăm că și Statele Unite vr avea o prezență mai bună”, a dăugat Virgil Bălăceanu.

Statele Unite mențin permanent în jur de 3.000 de militari în România, majoritatea fiind staționați la Baza Mihail Kogălniceanu. Contingentele de militari se schimbă la fiecare nouă luni, asigurând o rotație constantă a forțelor și menținând astfel o prezență stabilă și pregătită pentru orice eventualitate.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!