Skip to content

Rusia anunță că își modifică doctrina nucleară din cauza implicării Occidentului în conflictul din Ucraina

Ministrul adjunct Externe Rusia Serghei Riabkov

Rusia intenționează să își modifice doctrina privind utilizarea armelor nucleare ca răspuns la ceea ce consideră a fi o escaladare din partea Occidentului în războiul din Ucraina, a declarat duminică ministrul adjunct de Externe Serghei Riabkov, citat de agenția de presă de stat TASS.

Doctrina nucleară actuală, stabilită printr-un decret semnat de președintele Vladimir Putin în 2020, prevede că Rusia poate folosi arme nucleare în cazul unui atac nuclear inamic sau în cazul unui atac convențional care amenință existența statului.
►►► Până la 35 de miliarde de euro, chiar și fără acordul Ungariei. Von der Leyen anunță un nou ajutor pentru Ucraina

Anumiți analiști militari din Rusia, cunoscuți pentru opiniile lor radicale, i-au cerut lui Putin să reducă pragul pentru utilizarea armelor nucleare, în încercarea de a „trezi” inamicii Rusiei din Occident. În luna iunie, Putin a declarat că doctrina nucleară este un „instrument viu” care poate fi adaptat în funcție de evenimentele mondiale. Declarațiile recente ale lui Riabkov sunt cea mai clară confirmare de până acum că modificările vor avea loc.

„Lucrările sunt într-un stadiu avansat, iar intenția de a face corecții este clară”, a declarat Riabkov, subliniind că decizia este legată de „cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în contextul conflictului din Ucraina.
►►► Rusia și China vor să amplaseze o centrală nucleară pe Lună

Moscova acuză Occidentul că folosește Ucraina ca pe un intermediar pentru a purta un război împotriva Rusiei, având ca scop impunerea unei „înfrângeri strategice” și dezmembrarea țării. Statele Unite și aliații lor neagă aceste acuzații, susținând că doar ajută Ucraina să se apere împotriva unui război de agresiune de tip colonial lansat de Rusia, notează Reuters.

‘Linii roșii’ și amenințări nucleare

În prima zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, Putin a avertizat că oricine ar încerca să împiedice sau să amenințe Rusia va suferi „consecințe pe care nu le-ați mai întâlnit în istoria voastră”. De atunci, el a făcut o serie de declarații pe care Occidentul le percepe ca amenințări nucleare și a anunțat desfășurarea de arme nucleare tactice rusești în Belarus.

Cu toate acestea, amenințările nucleare nu i-au descurajat pe americani și pe aliații lor să intensifice ajutorul militar pentru Ucraina, oferindu-i inclusiv tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă F-16, lucruri de neconceput la începutul războiului.

Luna trecută, Ucraina a șocat Moscova printr-o incursiune pe granița de vest a Rusiei, desfășurată de mii de soldați, pe care Rusia încă se luptă să o respingă. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că această operațiune a ridiculizat „liniile roșii” ale lui Putin și a continuat să facă presiuni asupra Statelor Unite pentru a permite Ucrainei să folosească arme avansate occidentale pentru a lovi ținte adânc în interiorul Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu publicat duminică că Occidentul „merge prea departe” și că Rusia va face tot posibilul pentru a-și proteja interesele.
►►► BBC: Câte arme nucleare au Rusia și NATO

Riabkov nu a specificat când va fi finalizată noua doctrină nucleară. „Termenul pentru finalizarea acestei lucrări este o întrebare destul de dificilă, având în vedere că vorbim despre cele mai importante aspecte ale asigurării securității noastre naționale”, a adăugat el.

Rusia deține mai multe arme nucleare decât orice altă țară, iar Putin a declarat în martie că Moscova este pregătită pentru eventualitatea unui război nuclear „din punct de vedere militar-tehnic”. Totuși, el a subliniat că nu vede o grabă spre o confruntare nucleară și că Rusia nu a avut niciodată nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!