Skip to content

Săgeți între Austria și Comisia Europeană pe tema intrării României în Schengen

Săgeți între Austria și Comisia Europeană pe tema intrării României în Schengen

„România și Bulgaria au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim în sfârşit, fără nicio întârziere!” Acesta a fost îndemnul președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul discursului său anual privind starea Uniunii Europene ținut în plenul Parlamentului European pe 13 septembrie.

„În acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a fost răspunsul rapid venit din partea ministrului de interne austriac Gerhard Karner.

Oficialul a mai spus, potrivit portalului Euractiv preluat de Agepres, că „în prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa şi în multe ţări se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia”.
Scădere semnificativă a sprijinului pentru părăsirea Uniunii Europene în statele sale membre

Austria, un puternic aliat al lui Putin, se arată îngrijorată că, odată cu intrarea României și Bulgariei în Schengen, râuri de migranți se vor revărsa peste Europa. Guvernul austriac mai susține că România şi Bulgaria nu şi-ar putea controla eficient frontierele după aderarea la Schengen.

Von der Leyen a explicat în discursul prezentat europarlamentarilor că  România şi Bulgaria au devenit deja un model de bune practici în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările de migranţi.

Această atitudine a Vienei este considerată de mulți analiști ca fiind una prorusă care incintă cetățenii români și bulgari la distanțarea de UE. Partidul de opoziție NEOS (Noua Austrie și Forumul Liberal, în germană Das Neue Österreich und Liberales Forum) a criticat și el insistența guvernului de a bloca aderarea celor două state la Schengen, considerând comportamentul acestuia ca fiind unul incalificabil şi antieuropean.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat zilele trecute că intenționează să ceară despăgubiri Austriei din cauza pierderilor suferite de transportatorii români. Luna trecută, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a fost la Viena pentru a vedea dacă-l îmbunează pe omolugl austriac.

„Sistemul Schengen ca întreg nu funcționează, de aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia”, a declarat atunci Karner. Predoiu îi spunea în schimb că este onorat să fie în frumoasa capitală Viena și insista pe parteneriatul dintre cele două țări. Jurnalistul Andrei Ciurcanu scria că Holzindustrie Schweighofer, redenumită HS Timber Productions, și alte firme austriece au făcut presiuni pentru condiționarea intrării României în Schengen.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!