Majoritatea angajaților din Europa au resimțit o scădere a puterii de cumpărare în anul 2023, în ciuda creșterilor salariale. Motivul principal este creșterea prețurilor, care a depășit ritmul de creștere a salariilor. Conform unui raport recent al Institutului pentru Științe Economice și Sociale (WSI) al Fundației Hans-Böckler din Germania, salariile reale ale angajaților din UE au continuat să scadă în 2023. Deși salariile au înregistrat creșteri și inflația a scăzut, puterea de cumpărare a scăzut în medie cu 0,6%. În Germania, salariile reale au scăzut cu 0,3%, influențate de creșterile de prețuri care nu au putut fi compensate de creșterile salariale.
Comparativ cu 2022, pierderea puterii de cumpărare s-a redus semnificativ. Atunci, inflația ridicată a dus la o scădere a salariilor reale cu 4,2% în UE și cu 4,4% în Germania. Pentru anul 2023, se preconizează o creștere a salariilor reale în aproape toate țările UE. Totuși, aceste creșteri nu vor reuși să compenseze scăderile din anii precedenți. În Germania, salariile ajustate la inflație sunt acum cu 0,8% sub nivelul din 2015.
►►► România introduce salariul minim european. Când va intra în vigoare
România și restul Europei
În 2023, salariile reale au scăzut în 12 dintre cele 27 de țări ale UE. Cea mai semnificativă scădere a puterii de cumpărare a fost înregistrată în Cehia (minus 4,4%), Malta (minus 3,8%) și Italia (minus 3,3%). Cu toate acestea, în unele țări UE, salariile reale au crescut, România fiind pe primul loc cu o creștere de 7,7%, urmată de Belgia cu 5,3%, unde salariile sunt ajustate automat în funcție de inflație.
►►► Inflația din România rămâne printre cele mai mari din UE
Experții WSI, Thilo Janssen și Malte Lübke, consideră că criza nu a fost încă depășită din perspectiva angajaților. Aceștia au suportat cea mai mare parte a pierderilor reale de venit, asociate cu șocul prețurilor la energie după invazia Ucrainei de către Rusia. De asemenea, există încă necesitatea unei recuperări în ceea ce privește evoluția salariilor, având în vedere că prețurile de consum au crescut permanent, deși ritmul de creștere al inflației a încetinit.