Skip to content

Salariile mai mari din străinătate lasă fermele românești fără muncitori

Muncitori ferme Romania

Fermierii din județul Botoșani se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, mulți angajați din sectorul agricol alegând să plece peste hotare în căutarea unor câștiguri mai bune. În lipsa muncitorilor, agricultorii sunt nevoiți să muncească singuri și să implice membrii familiei pentru a-și menține afacerile pe linia de plutire. Specialiștii din domeniul agricol sugerează două soluții pentru această problemă: modernizarea fermelor sau creșterea salariilor oferite angajaților.

Situația actuală

Mulți fermieri din Botoșani au fost nevoiți să-și vândă animalele din cauza lipsei de personal, relatează TVR Info. Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, a subliniat dificultățile cu care se confruntă: „N-avem cu cine face pășunatul la animale, nu avem cu cine îngriji aceste animale. Mulsul, până când vom moderniza și vom lua aparate de muls, avem nevoie de personal care la ora actuală lipsește. În sectorul privat e mai grav.”
Citiți și > Clasamentul salariilor minime în UE. România, în continuare codașă

Problemele fermierilor

Viorel Pălii, un fermier local, a exprimat frustrarea resimțită de agricultori: „Dacă nu sunt angajații, nici noi nu mai putem, nu vor să muncească. Din ce în ce mai prost o să meargă.” În lipsa forței de muncă, fermierii sunt obligați să își implice întreaga familie, dar această soluție nu este viabilă pe termen lung.

Perspectivele angajaților rămași

Puținii muncitori rămași în agricultură fie sunt în vârstă, fie sunt tineri care încă nu au plecat. Marcel Froicu, mecanic agricol din 1982, a menționat dificultățile prin care a trecut: „Am rămas a fost greu am stat 6 luni fără bani, volum de muncă e nonstop, salariile mici, oamenii caută tot mai mult.” Bogdan Matei, operator de utilaje agricole, a adăugat: „Luna asta am făcut 2 ani de zile, am rămas sunt printre puținii rămași. Am avut tentații de a pleca, mai mult din cauza salariilor.”
Citiți și > Salariul minim aplicabil în Germania în 2024 și 2025

Soluții propuse

Specialiștii în agricultură sunt de părere că o soluție pentru această criză ar fi modernizarea fermelor. Investițiile în automatizare ar putea reduce dependența de forța de muncă. În lipsa unei modernizări rapide, creșterea salariilor pentru muncitori ar putea atrage mai mulți angajați în acest sector.