Skip to content

România introduce salariul minim european. Când va intra în vigoare

Salariul minim european

Guvernul României a aprobat vineri, 21 iunie, Legea privind stabilirea salariilor minime europene. Aceasta asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022, emisă de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, și este menită să garanteze un salariu minim adecvat pentru toți salariații, indiferent de tipul raportului de muncă. Proiectul de lege privind salariul minim european urmează să fie adoptat de Parlamentul României în regim de urgență, subliniind angajamentul guvernului de a îmbunătăți condițiile de muncă și de trai pentru forța de muncă din România.

Salariul minim european este un obiectiv prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență, mai exact în Jalonul 392. Conform acestui plan, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit pe baza unui mecanism obiectiv și transparent, în consultare cu partenerii sociali.

„Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
►►► Salariul minim se majorează de la 1 iulie. Se umflă sau nu portofelul?

Salariul minim european – Detalii ale legii

Proiectul de lege stipulează că Directiva (UE) 2022/2041 va fi aplicabilă tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă standard, un raport de muncă cu caracter special (cum ar fi contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau un raport de serviciu.

Legea prevede, de asemenea, adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective. Acest plan vizează creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la o acoperire mai mare prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă.
►►► Prețurile din UE cresc mai repede decât salariile

Sancțiuni pentru nerespectarea legii

Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi sancționată sever. Astfel, angajatorii care nu respectă aceste dispoziții vor fi amendați cu sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat salariul minim brut.

Când va intra în vigoare salariul minim european în România

Deși salariul minim va fi adoptat astăzi, acesta ar putea intra în vigoare abia din ianuarie 2025, deoarece mediul de afaceri nu ar putea susține o nouă creștere a salariului minim.

În prezent, salariul minim pe economie este 3.300 lei brut, iar de la 1 iulie, va ajunge la 3.700 lei brut, din care 300 de lei sunt scutiți de taxe.

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!