Skip to content

Salariul minim va crește doi ani consecutiv. Propunerile sindicatelor, refuzate

Salariul minim va crește doi ani consecutiv. Propunerile sindicatelor, refuzate

Salariul minim din Germania ar urma să crească la 12,41 euro pe oră începând cu data de 1 ianuarie 2024, potrivit Agerpres care preia o știre DPA.

Recomandarea de creștere a salariului a fost făcută de Comisiei Salariului Minim în care sunt reprezentaţi angajatorii şi angajaţii. Guvernul federal transpune aproape întodeauna în legislație recomadările acestei comisii.

Reprezentanţii sindicatelor care fac parte din Comisia Salariului Minim nu sunt de acord cu această majorare salarială. O consideră insuficientă pentru muncitorii afectaţi de inflaţia ridicată.

Confederaţia Germană a Sindicatelor (DGB) a criticat vehement decizia Comisiei. Un reprezentant al DGB a explicat că o majorare nominală a salariului cu 0,41 euro reprezintă de fapt o diminuare a salariului pentru cei aproximativ şase milioane de muncitori germani care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Motivul, inflaţia ridicată.

El a declarat că sindicatele au făcut presiuni pentru o majorare a salariului minim până la 13,50 euro pe oră, dar au fost refuzaţi de reprezentanţii companiilor precum şi de preşedinta Comisiei Salariului Minim.

În luna octombrie 2022, salariul minim a crescut de la 10,45 euro pe oră la 12. În 2015, cînd a fost introdus pentru prima dată, salariul minim era fixat la 8,50 euro pe oră. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim ar urma să ajungă la 12,82 euro pe oră.