Șase deputați aleși în 2020 pe listele USR-PLUS au pus gând rău felinelor. De pe banca REPER, ei cer egalitate pentru căței și pisici, adică „tratament identic”.
Pentru că au rezolvat problemele țării, pe 11 martie 2024, au depus la Senat un proiect de lege prin care suflarea pisicească va fi exterminată spre fericirea guzganilor. Cum? Prin modificarea actului normativ de gestionare a câinilor fără stăpân. Semnatarii, în prezent membri ai partidului REPER, vor ca pisicile, deloc aristocrate, să aibă aceeași soartă cu eternii lor dușmani, maidanezii.
Inițiatorul proiectului legislativ este Daniel – Liviu Toda, deputat de Timiș. În vârstă de 41 de ani, educat în SUA și Canada, IT-ist de meserie, Toda are ca puncte forte „orientarea spre rezolvarea problemelor” și „o minte orientată tehnic”.

Spre bucuria guzganilor, Toda a așternut pe hârtie motivele pentru care vrea să trimită hingherii pe urmele felinelor: „Până astăzi, s-a reglementat exclusiv modul de gestionare al populației de câini de rasă comună. S-a pierdut din vedere populația tot mai numeroasă de pisici de rasă comună. Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancționării penale a uciderii lor sau relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei și transmiterea unor maladii care se traduc prin suferințe continue”.
Adopta pisici pe internet pentru a le schingiui și omorî. Timișorean, trimis în judecată
Toda este susținut în demersul său de Simina-Geanina-Daniela Tulbure trimisă în parlament de românii din afara țării. A studiat în Marea Britanie și gestionează toate conturile social media ale Reper. Iubitorii de feline pot să-i scrie pentru a afla detalii despre proiectul legislativ pe care l-a semnat. Avocații Oana-Alexandra Cambera și Andrei-Răzvan Lupu, deputat de Ilfov, respectiv de Prahova, și economistul Cristian-Paul Ichim, ales la Bacău, sunt alți semnatari ai inițiativei legislative. Tulbure, Lupu și Cambera (de în ordine de la stânga spre dreapta) candidează în această vară la europarlamentare.

Cei șase tovarăși de Cameră și partid susțin că primăriile nu pot gestiona populația de mâțe fără stăpân pentru că nu există un cadru legal și astfel nu pot aloca fonduri necesare adăposturilor, tratamentului și sterilizării. Cum este clar că fuga după mâțe va împovăra financiar primăriile, luminații deputați au venit și cu soluții financiare: „Primăriile vor reduce cheltuielile aferente altor file bugetare. De asemenea se vor atrage finanțări din partea asociațiilor non-profit, agenților economici și cetățenilor”.
Majoritatea primăriilor trăiesc din mila Guvernului, de la o lună la alta, ONG-urile abia se descurcă cu adăposturile pe care le gestionează, firmele se închid pe bandă rulantă, iar cetățenii, chiar și aceia cu simț civic, ar trebui să scotocească bine prin buzunare pentru a finanța prinderea și eutanasiera pisicilor. Aceste mici detalii ar fi trebuit cunoscute de economista Cristina Camelia Rizea, deputat de Constanța, care a participat acum șase ani într-un proiect de sterilizare gratuită a peste 300 de câini și pisici.

Președinta Federației Naționale pentru protecția Animalelor (FNFP), dr. Carmen Arsene, a explicat pentru NewsRomania că a avertizat încă de acum 15 ani asupra creșterii populației de pisici ca urmare a eliminării pompieristice a câinilor și că legiuitorii vor dori să extermine și felinele.
Ea a precizat că exterminarea pisicilor va conduce la o proliferare a șobolanilor și că, pentru a gestiona în mod eficient populația de pisici, sterilizarea lor este esențială.
„Rezolvarea unei probleme, aplicând o strategie eronată, conduce la nașterea alteia. Din nefericire, strategiile de gestionare a animalelor sunt propuse de inițiatori care nu cunosc situația, nici din interiorul ei și nici din teritoriu, care nu au studiat strategiile și rezultatele obținute în alte țări și care nu s-au consultat cu experți în domeniu”, a adăugat dr. Carmen Arsene.
Decizie CCR: Toți cetățenii români pot beneficia de vaccinul antirabic gratuit pentru câini și pisici
„Capturarea și încarcerarea pisicilor în adăposturi în numele protejării lor, așa cum se justifică în motivare, ar conduce exact la opusul acestor deziderate. În captivitate, pisicile au comportamente și sensibilități diferite de câini. Într-un adăpost al unei primării sunt condamnate la îmbolnăviri și moarte”, a mai adăugat ea.
Președinta FNPA a atras atenția și asupra faptului că, exact ca și în cazul câinilor, vor fi cheltuite sume nejustificate pentru prindere, încarcerare și eutanasiere. Pe de altă parte, problema cea mai mare o reprezintă ignoranța proprietarilor care nu-și sterilizează gratuit animalele. Va exista o situație similară cu cea a maidanezilor: „în loc de sterilizarea câinilor cu și fără stăpân, se aplică doar uciderea câinilor rezultați din cei cu stăpân și abandonați anual, pe domeniul public”.
Pericolul ascuns din zgarda antipurici a animalelor de companie: PESTICIDELE
Dr. Carmen Arsene mai susține că, dacă există interes în managementul corect al populației feline, un proiect legislativ ar trebui să se concentreze exclusiv pe obligativitatea sterilizării pisicilor cu stăpân (sursa şi resursa pisicilor fără stăpân), iar programul de sterilizare să fie subvenționat, pe cel puțin câțiva ani, și cel puțin pentru mediul rural.
„În loc să recurgem la metode brutale şi fără rezultate, precum eutanasierea sau încarcerarea, o alternativă umană și eficientă este sterilizarea. Promovarea unei abordări compasionale și susținerea soluțiilor umane și durabile sunt esenţiale într-o societate pe care o dorim echitabilă și umană”, a încheiat președinta FNPA.