Skip to content

Schimbare majoră pentru șoferi: Pierderea dreptului de a conduce într-o țară UE se va aplica în toate statele membre

Pierderea dreptului de conducere in UE

Infracțiunile rutiere grave, cum ar fi viteza excesivă sau conducerea în stare de ebrietate, vor duce la pierderea dreptului de conducere la nivel european, au declarat membrii Parlamentului European pe 6 februarie.

În prezent, în cazul în care un conducător auto își pierde permisul în urma unei infracțiuni rutiere într-o altă țară din UE decât cea care i-a eliberat permisul, în majoritatea cazurilor sancțiunea se va aplica numai în țara în care a fost comisă infracțiunea și nu implică restricții în restul UE.

Pentru a se asigura că suspendarea, restricționarea sau retragerea permisului de conducere a unui nerezident se aplică în toate țările UE, noile reguli impun ca această decizie să fie transmisă țării UE care a eliberat permisul de conducere.
Citiți și: Documente necesare pentru controlul vehiculelor la frontieră. Numere provizorii, procuri, înmatriculare pe altă persoană

Deputații sugerează să se adauge conducerea fără permis valabil pe lista infracțiunilor rutiere grave, cum ar fi conducerea în stare de ebrietate sau accidentul rutier mortal, care ar declanșa schimbul de informații privind pierderea dreptului de a conduce.

Conducerea cu 50 km/h mai repede decât limita de viteză este, de asemenea, una dintre infracțiunile rutiere grave care ar putea duce la pierderea acestui drept.

Deputații au stabilit o limită de viteză mai mică pentru zonele rezidențiale, ceea ce înseamnă că șofatul peste limita de viteză cu 30 km/h pe acele drumuri ar putea duce la pierderea permisului de conducere sau suspendarea acestuia.
Citiți și: Schimbarea permisului auto românesc cu unul austriac. Reguli și documente necesare

Parlamentul European sugerează stabilirea unui termen limită de 10 zile lucrătoare pentru ca țările UE să se informeze reciproc despre deciziile privind decăderea din dreptul de a conduce și a unui alt termen limită de 15 zile lucrătoare pentru a decide dacă pierderea dreptului de a conduce se va aplica în întreaga UE. Șoferul în cauză ar trebui să fie informat cu privire la o decizie finală în termen de șapte zile lucrătoare, adaugă europarlamentarii.

Proiectul de reguli privind aplicarea la nivelul Uniunii Europene a pierderii dreptului de conducere a fost adoptat cu 372 de voturi pentru, 220 împotrivă și 43 de abțineri.

Parlamentul European și-a încheiat acum prima lectură și, întrucât Consiliul UE nu și-a exprimat încă poziția, noul Parlament European care va fi ales în iunie 2024 va continua lucrările la această lege.