Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat astăzi că două râuri din România au secat complet, iar în 658 de localități se dă apă cu țârâita.
Râurile Glavacioc și Sabara din zona hidrografică Argeș – Vedea au secat complet, a precizat astăzi ANAR. Glavacioc curgea între București și Alexandria, avea 120 km și un bazin hidrografic de 682 km². Sabarul, sau Răstoaca, avea 176 km și curgea în apropiere de București. Era un afluent al Argeșului.
ANAR monitorizează 120 de secțiuni ale secetei, 42 dintre acestea aflându-se sub debitele minime necesare satisfacerii cerințelor de apă.
Debitele Dunării la intrarea în țară sunt astăzi în jurul valorii de 2.900 mc/s și vor ajunge în data de 2 septembrie la 2.600 mc/s, fiind mult sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s) și septembrie (3.800 mc/s). În august 2022, debitele Dunării erau în jurul valorii de 1.750 mc/s. Minimul istoric a fost atins în anul 2003 la valoarea de 1.500 mc/s.
Apa este dată cu restricții în 658 de localități. Acolo populația primește apă în anumite intervale orare. 388 dintre acestea au sisteme centralizate de alimentare cu apă, dar primesc apă în anumite intervale orare. Opt orașe: Târgu Lăpuș, Hârlău și parțial orașele Novaci, Pașcani, Târgu Neamț, Solca, Dorohoi și Iași au sisteme centralizate de alimentare cu apă, dar sunt afectate de deficitul rezervei de apă, alimentarea cu apă fiind asigurată cu dificultate, cu restricții/intermitent în anumite intervale orare.
În 270 de localități care nu au sisteme centralizate de apă, fântânile au secat. Cele mai afectate de secetă sunt localitățile din județele Botoșani, Vaslui, Iași și Vrancea. Cele mai afectate sunt județele Botoșani – 114 localități, Iași – 85 localități, Vrancea – 36 localități, Gorj – 28 localități, Bacău – 17 localități, Bihor – 15 localități, Neamț – 13 localități, Maramureș și Galați – 11 localități, Vaslui – zece localități, Mehedinți – nouă localități, Dâmbovița și Argeș – șapte localități, Brașov și Giurgiu – șase localități, Hunedoara – patru localități, Olt – trei localități, Teleorman și Suceava – două localități, Caraș-Severin și Dolj, câte o localitate.
Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare din țară este de 75% reușind astfel să se mențină ținta stabilită pentru sfârșitul lunii august. Volumul în principalele 40 de lacuri este de 3,27 miliarde de metri cubi de apă, în scădere față de cât era la începutul lunii iulie, 3,5 miliarde de metri cubi de apă.
Planurile de restricții și folosire a apei în perioade deficitare se aplică pe râul Jiu (județul Gorj), pe râul Ialomița (județul Ialomița), râul Crișul Alb (județul Hunedoara) și pe râul Buzău (județul Buzău, inclusiv acumularea Siriu). Acestea se află în faza de atenționare-avertizare pentru industrie, irigații și populație.
Sectoarele de pe fluviul Dunărea și brațele acestuia (Măcin, Borcea, Chilia, Tulcea și Sulina), aferente a 49 localități se află în faza de atenționare-avertizare pentru populație, irigații, industrie, piscicultură. La această dată, pentru centrala nucleară Cernavodă, nu sunt probleme privind alimentarea cu apă.
Pe râurile Bistra (județul Bihor), Barcău (județul Sălaj), râul Buzău (județul Brăila), acumularea Dopca din județul Brașov, acumulările Pârcovaci, Hălceni din județul Iași, acumularea Cal Alb din județul Botoșani și acumulările Pușcași, Mănjești și Solești din județul Vaslui s-au impus restricții pentru populație, industrie, irigații și piscicultură. (Fotografie generată cu IA)